Ανακάλυψαν ανθρώπινο δόντι 560.000 ετών στη Γαλλία

Ανακάλυψαν ανθρώπινο δόντι 560.000 ετών στη Γαλλία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τύχη βουνό είχε μια 16χρονη Γαλλίδα εθελόντρια αρχαιολόγος, η οποία εντόπισε ένα δόντι 560 χιλιάδων ετών, στη νοτιοδυτική Γαλλία, πραγματοποιώντας, κατά γενική παραδοχή, μια σημαντική ανακάλυψη.

Το μεγάλο δόντι ανήκε σε ενήλικο, το φύλο του οποίου παραμένει άγνωστο και η ηλικία του κυμαίνεται από 550 έως 560 χιλιάδες χρόνια, αναλόγως της μεθόδου χρονολόγησης που χρησιμοποιείται, δήλωσε η παλαιοανθρωπολόγος Αμελί Βιαγέ. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, επειδή έχουμε ελάχιστα ανθρώπινα απολιθώματα από τη συγκεκριμένη χρονολογική περίοδο στην Ευρώπη.

Το δόντι βρέθηκε στο σπήλαιο Αραγκό, κοντά στο χωριό Τοταβέλ, μία από τις σημαντικές προϊστορικές τοποθεσίες όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Στην ίδια τοποθεσία έχουν βρεθεί 140 απολιθώματα, τα οποία ανήκουν στον Ανθρωπο του Τοταβέλ, ένα μέλος της οικογενείας των Ανθρωπιδών που έζησε πριν από 450 χιλιάδες χρόνια.

Η 16χρονη Αμελί, η οποία εντόπισε το δόντι, δούλευε στην ανασκαφή μαζί με άλλους «μαθητευόμενους» αρχαιολόγους που βοηθούν κάθε χρόνο στην ανασκαφή στο σπήλαιο. Τα παιδιά μελετούν τους προγόνους μας που έζησαν κατά τη διάρκεια της κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου, όταν αρχίζουμε να βλέπουμε χρήση εργαλείων.

Ο άνθρωπος στον οποίο ανήκε το δόντι, ένας πολύ φθαρμένος κάτω κοπτήρας, έζησε μια περίοδο κατά την οποία επικρατούσε κρύο και όπως δείχνουν άλλα αρχαιολογικά ευρήματα μέσα στο σπήλαιο, κυνηγούσε άλογα, ταράνδους, βίσονες και ρινόκερους.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η «σιαγόνα της Χαϊδελβέργης», που βρέθηκε στη Γερμανία το 1907 και χρονολογείται πριν από 600 χιλιάδες χρόνια, ήταν μέχρι πρότινος το παλαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα που είχε βρεθεί στη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, σε κάποιες τοποθεσίες έχουν βρεθεί εργαλεία αρκετά πιο παλιά. Οπως επισημαίνει ο παλαιοανθρωπολόγος δρ Μάθιου Σκίνερ του Πανεπιστημίου του Κεντ, η ανακάλυψη του δοντιού είναι σημαντική, αλλά καθώς είναι μόνο ένα το εύρημα, δεν αποτελεί σταθμό για την εξέλιξη της επιστήμης. «Αν τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποιο στοιχείο στο σχήμα του ή στο μέγεθός του, κάτι που θα υποδεικνύει ότι διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα ευρήματα που διαθέτουμε από εκείνη τη χρονική περίοδο ή ότι ανήκει σε διαφορετικό είδος, τότε ομολογουμένως πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη», τόνισε ο Βρετανός ερευνητής, προσθέτοντας ότι το δόντι, κατά πάσα πιθανότητα, ανήκει στον Ανθρωπο της Χαϊδελβέργης (Homo heidelbergensis). «Πρόκειται για πλάσματα πολύ διαφορετικά από τους σύγχρονους ανθρώπους, που προϋπήρχαν των Νεάντερταλ. Είχαν αρκετά μεγάλο εγκέφαλο και σύνθετη συμπεριφορά, αλλά δεν ήταν σύγχρονοι όπως εμείς. Ηταν γεροδεμένοι και είχαν πολύ μεγάλο κρανίο.

Ωστόσο, τα περισσότερα απολιθωμένα οστά που διαθέτουμε προέρχονται από περιοχές πάνω από τον αυχένα, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να μάθουμε για το είδος όσα θα θέλαμε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή