Αναθέρμανση των σχέσεων Γαλλίας – Ιράν

Αναθέρμανση των σχέσεων Γαλλίας – Ιράν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τεχεράνη και την προώθηση ισχυρότερων οικονομικών δεσμών επισκέφθηκε την Τετάρτη το Ιράν ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, 12 έτη μετά την τελευταία επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας στη χώρα. Ο Φαμπιούς μετέφερε στον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, επίσημη πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του, Φρανσουά Ολάντ. Εάν ο Ροχανί αποδεχτεί, θα είναι ο πρώτος Ιρανός πρόεδρος που θα ταξιδέψει στο Παρίσι από το 1999. «Τα πράγματα, ελπίζουμε, θα μπορέσουν να αλλάξουν», είπε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη ο Γάλλος υπουργός. «Και στις δύο πλευρές επιθυμούμε να αναπτύξουμε τους δεσμούς μας προς μία νέα κατεύθυνση», πρόσθεσε. Η Γαλλία είχε διατηρήσει σκληρή στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά επιχειρεί να διασφαλίσει την οικονομική συνεργασία με το Ιράν, καθώς οι κυρώσεις θα αίρονται σταδιακά.

Στην Τεχεράνη, ο Φαμπιούς συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, καθώς και με τον Ιρανό υπουργό Βιομηχανίας, Μοχάμαντ Ρεζά Νεματζαντέχ και τον επικεφαλής της υπηρεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, Μασουμέχ Εμπτεκάρ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Σάνα, ο Ζανγκανέχ σχολίασε ότι το Ιράν θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία του με τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total. Ο Λ. Φαμπιούς είχε νωρίτερα αναφέρει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία, η γεωργία και το περιβάλλον θα αποτελέσουν τα βασικά σημεία προς συζήτηση κατά την επίσκεψη μιας γαλλικής οικονομικής και επιχειρηματικής αποστολής στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο. «Ξεκινήσαμε με καλές συζητήσεις για να επιτύχουμε την περιφερειακή συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν φωτογραφίες από διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν κατά του Φαμπιούς στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της ιρανικής πρωτεύουσας. Ορισμένοι Ιρανοί αντιτίθενται στη σύναψη δεσμών με τη Γαλλία, κατηγορώντας τη χώρα για την αποστολή μολυσμένου από τον ιό του έιτζ αίματος στο Ιράν τη δεκαετία του 1980 επί πρωθυπουργίας του Λοράν Φαμπιούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή