Επιθέσεις Ισραηλινών σε οικίες Παλαιστινίων

Επιθέσεις Ισραηλινών σε οικίες Παλαιστινίων

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ. Ενα αγόρι 18 μηνών κάηκε ζωντανό και τέσσερα μέλη της οικογένειάς του υπέστησαν εγκαύματα σε εμπρηστική επίθεση Εβραίων εποίκων εναντίον δύο σπιτιών Παλαιστινίων χθες τα ξημερώματα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ο πληθυσμός Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά κάποιοι μεταξύ των εποίκων ζητούν ακόμη περισσότερα.

Η θέση του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποκάλεσε την εμπρηστική επίθεση εναντίον οικογένειας που κοιμόταν «τρομοκρατική πράξη από κάθε άποψη», διέταξε τον εντοπισμό των δραστών και τηλεφώνησε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, προκειμένου να μεταφέρει τα συλλυπητήριά του. «Είμαι συγκλονισμένος από αυτή την αποτρόπαια πράξη. Πρόκειται για πράξη τρομοκρατίας από κάθε άποψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου. «Το κράτος του Ισραήλ καταδικάζει την τρομοκρατία από όπου κι αν προέρχεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ωστόσο, ο Νετανιάχου είχε εγκρίνει την κατασκευή 300 νέων σπιτιών εποίκων στη Δυτική Οχθη. Παράλληλα οι θάνατοι παιδιών από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής της παλαιστινιακής αντίστασης είναι συχνό φαινόμενο. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης χαρακτήρισε την κυβέρνηση Νετανιάχου «απολύτως υπεύθυνη» για τον θάνατο του βρέφους Αλί Σάαντ Νταουάμπσα. «Πρόκειται για άμεση συνέπεια δεκαετιών ατιμωρησίας της τρομοκρατίας που ασκούν οι έποικοι», σημείωσε. «Είναι το αποτέλεσμα της κουλτούρας του μίσους που χρηματοδοτείται και υποκινείται από την ισραηλινή κυβέρνηση και το αποτέλεσμα της ατιμωρησίας που προσφέρει στο Ισραήλ η διεθνής κοινότητα», υποστήριξε.

Παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας ανέφεραν ότι οι δράστες ήταν τέσσερις και ότι έγραψαν στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού στα εβραϊκά «εκδίκηση» και «ζήτω ο Μεσσίας». Η επίθεση εκδηλώθηκε εναντίον δύο σπιτιών στο χωριό Ντούμα, κοντά στη Νάμπλους, αλλά το ένα ήταν άδειο. Μεταξύ αυτών που φέρουν εγκαύματα είναι και οι γονείς του βρέφους, καθώς και ο τετράχρονος αδελφός του. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε ισραηλινό νοσοκομείο.

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι που δεν ικανοποιεί τους εποίκους, προχωρούν σε επιθέσεις «αντιποίνων» (price tag). Ετσι, την Τετάρτη είχε ξεκινήσει η κατεδάφιση δύο οικοδομών, η ανέγερση των οποίων είχε κριθεί παράνομη από την ισραηλινή δικαιοσύνη. Ενώ οι έποικοι διαδήλωναν εναντίον της κατεδάφισης και ο ακροδεξιός υπουργός παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, μιλούσε στους διαδηλωτές. επικροτώντας τα αιτήματά τους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε την κατασκευή 300 σπιτιών εποίκων στην ίδια περιοχή.

Με τον ευφημισμό «price tag» περιγράφονται γενικά οι τρομοκρατικές επιθέσεις Εβραίων ακροδεξιών εναντίον Παλαιστινίων και Αράβων Ισραηλινών, οι οποίες σημειώνονται εδώ και χρόνια. Οι επιθέσεις αυτές στρέφονται κυρίως εναντίον περιουσιακών στοιχείων, εναντίον τζαμιών αλλά και εκκλησιών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, από το 2004 έχουν σημειωθεί 11.000 επιθέσεις εποίκων εναντίον παλαιστινιακών περιουσιών.

«Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ότι θα έκαιγαν ανθρώπους ζωντανούς στον ύπνο τους», είπε ο θείος του νεκρού παιδιού, Χασάν Ναουαμπσέχ. «Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό και στην καρδιά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στη Δυτική Οχθη, προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενες ταραχές, ενώ η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να εκδηλώσουν την οργή τους.

Τόσο η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασαν απερίφραστα τη βίαιη ενέργεια.

Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν πιο συγκεκριμένες ενέργειες. «Δεν θα δεχθούμε άλλες φραστικές καταδίκες από τη διεθνή κοινότητα γι’ αυτά τα φρικτά εγκλήματα. Ζητούμε συγκεκριμένα βήματα για να μπει τέλος στην κατοχή και να έρθουν οι υπεύθυνοι των πράξεων αυτών στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας

Ενα από τα θύματα της επίθεσης υπερορθόδοξου Εβραίου εναντίον του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στο Τελ Αβίβ παρέμενε χθες σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ αλλά τρία θύματα είχαν τραύματα που δεν απειλούσαν τη ζωή τους και δύο πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπερορθόδοξος Εβραίος Γισάι Σλισέλ όρμησε στο πλήθος που μετείχε στην παρέλαση Υπερηφάνειας, γιορτάζοντας και διεκδικώντας για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, και άρχισε να μαχαιρώνει αδιακρίτως τους παρευρισκομένους. Ο Σλισέλ τραυμάτισε έξι άτομα, εκ των οποίων σοβαρότερα είναι τα τραύματα ενός 16χρονου κοριτσιού, πριν συλληφθεί από την αστυνομία.

Πρόκειται για τον ορισμό του αμετανόητου δράστη, αφού στην ίδια ακριβώς ενέργεια είχε προβεί στην παρέλαση Υπερηφάνειας του Τελ Αβίβ το 2005. Τότε είχε μαχαιρώσει τρεις ανθρώπους, με αποτέλεσμα να περάσει την επόμενη δεκαετία στη φυλακή. Αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του μήνα και επανέλαβε την πράξη του.

Η ομοφοβική ενέγεια του Σλισέλ καταδικάστηκε από σύσσωμη την ισραηλινή κοινωνία, ακόμη και από οργανώσεις υπερορθόδοξων Εβραίων. O δράστης εμφανίστηκε χθες ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε την κράτησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή