Ντιμπέιτ για τους δημοφιλέστερους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Ντιμπέιτ για τους δημοφιλέστερους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αγωνία αναμένουν το πρώτο ντιμπέιτ του κόμματός τους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την 6η Αυγούστου στο Κλίβελαντ, οι συνολικά 17 διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία, καθώς, με βάση τους κανονισμούς που έθεσε το τηλεοπτικό κανάλι Fox News με την υποστήριξη της ρεπουμπλικανικής εθνικής επιτροπής, μόνο οι δέκα πιο δημοφιλείς στις δημοσκοπήσεις θα κατοχυρώσουν μία θέση στη δημόσια συζήτηση που θα προβληθεί στη ζώνη αιχμής της τηλεθέασης. Το αρμόδιο για τη διοργάνωση κανάλι έκρινε ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε για να φιλοξενηθούν στην ίδια εκπομπή όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι είναι οι περισσότεροι αριθμητικά διεκδικητές του ρεπουμπλικανικού χρίσματος στην ιστορία του κόμματος. Με τα ονόματα των δημοσκοπικών εταιρειών που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα, ωστόσο, να παραμένουν κρυφά, πολλοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τη διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής.

Για τους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους που βρίσκονται δημοσκοπικά στις επτά τελευταίες θέσεις της εσωκομματικής προεκλογικής κούρσας, ο αποκλεισμός από το πολύτιμο για την προβολή τους ντιμπέιτ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των πιθανοτήτων τους να επιλεγούν. «Χρειάζεσαι μόνο ένα μικρό σπρώξιμο μερικών πόντων για να κατορθώσεις να μπεις στη δεκάδα και αυτός είναι ο παραλογισμός», είπε πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Reuters-Ipsos, χαμηλά ποσοστά προτίμησης συγκεντρώνουν ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο πρώην γερουσιαστής Ρικ Σαντόρουμ, ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατακί, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπόμπι Τζίνταλ και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Στη λίστα των επτά που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός τηλεοπτικού ντιμπέιτ τοποθετείται και ο πρώην κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τζιμ Γκίλμορ, που εισήλθε στον αγώνα για τη ρεπουμπλικανική υποψηφιότητα μόλις την Τετάρτη. Αλλες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι με την απαραίτητη ώθηση ο Κρουζ θα μπορέσει να συμμετάσχει στη συζήτηση, αποκλείοντας τον κυβερνήτη του Τέξας, Ρικ Πέρι.

Οσοι δε βρεθούν στην πρώτη δεκάδα των πιο δημοφιλών διεκδικητών του κόμματος, θα φιλοξενηθούν σε ένα ντιμπέιτ διάρκειας μιας ώρας, το οποίο θα προβληθεί από το Fox News νωρίτερα και θα έχει πολύ λιγότερους τηλεθεατές. Ρεπουμπλικανική πηγή εξέφρασε την άποψη ότι η εθνική επιτροπή του κόμματος έπρεπε να είχε επιμείνει για τη διοργάνωση δύο ντιμπέιτ, ώστε να χωρισθούν σε δύο τυχαίες ομάδες οι διεκδικητές και να λάβουν όλοι την απαραίτητη προβολή τους στη ζώνη αιχμής της τηλεθέασης. Τη δυσπιστία της για τη διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής εκδήλωσε και η μόνη γυναίκα ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, η πρώην εκτελεστική διευθύντρια της Hewlett-Packard, Κάρλι Φιορίνα, η οποία αναμένεται να συμμετάσχει στη δημόσια συζήτηση των επτά λιγότερο δημοσκοπικά προτιμητέων. Η εκπρόσωπος του Fox αρνήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις κατά της διαδικασίας διοργάνωσης του ντιμπέιτ. Τα ονόματα των δέκα πιο δημοφιλών Ρεπουμπλικανών υποψηφίων θα ανακοινωθούν την Τρίτη το απόγευμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή