ΚΟΣΜΟΣ

Σε γαλλικά εργαστήρια το πτερύγιο του Boeing

se-gallika-ergastiria-to-pterygio-toy-boeing-2095946

Βάσιμες ελπίδες για οριστική διαλεύκανση του μυστηρίου της εξαφάνισης της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών δημιουργεί ο εντοπισμός συντριμμιών και αντικειμένων σε παραλία στο γαλλικό νησί της Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό αυτή την εβδομάδα.

Το αεροσκάφος τύπου Boeing 777 της Malaysia Airlines, που εκτελούσε την πτήση Πεκίνο-Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες, χάθηκε από τα ραντάρ τον Μάρτιο του 2014. Παρά τις διεξοδικές πολύμηνες έρευνες, κανένα ίχνος του δεν βρέθηκε.

Το τμήμα πτερυγίου αεροσκάφους, μήκους δύο μέτρων, που αποτελεί το σημαντικότερο από τα πολυάριθμα ευρήματα, επρόκειτο να αποσταλεί χθες στην Τουλούζη της Γαλλίας, για να εξετασθεί στα ειδικά εργαστήρια της γαλλικής υπηρεσίας ασφάλειας πτήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των μαλαισιανών Αρχών, τα συντρίμμια που εντοπίσθηκαν στην παραλία του νησιού Ρεϊνιόν ανήκουν πράγματι σε αεροσκάφος αυτού του τύπου. Παρά ταύτα, ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανεύρεση τμημάτων του αεροσκάφους δεν σημαίνει απαραίτητα και τον εντοπισμό της ατράκτου, καθώς τα κομμάτια αυτά μπορεί να έχουν «ταξιδέψει» πολύ μεγάλες αποστάσεις χάρη στα ωκεάνεια ρεύματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αυστραλού ιστιοπλόου Στίβεν Νάιτ, το σκάφος του οποίου εξαφανίσθηκε από το αγκυροβόλιό του, ανοικτά του λιμανιού του Περθ, στις βόρειες ακτές της Αυστραλίας.

Εννέα μήνες αργότερα, το ιστιοπλοϊκό εντοπίσθηκε σε μικρό νησί της Μαδαγασκάρης, 7.400 χλμ. δυτικά του Περθ.

Η εξαφάνιση του ιστιοπλοϊκού του Νάιτ ενίσχυσε τις θεωρίες που θέλουν τον Ινδικό Ωκεανό να σαρώνεται από πανίσχυρα κυκλικά θαλάσσια ρεύματα. Τέτοια ρεύματα μπορεί να συνέβαλαν στο «ταξίδι» των συντριμμιών του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Εκπρόσωπος της γαλλικής υπηρεσίας που θα εξετάσει το τμήμα του πτερυγίου ανακοίνωσε ότι το πόρισμα των ειδικών θα δημοσιοποιηθεί το νωρίτερο στα μέσα της εβδομάδας.

Από τα 239 θύματα της πτήσης ΜΗ370, οι 152 ήταν Κινέζοι, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονταν από πολλές άλλες χώρες του κόσμου.