Αντιπολιτευτικά πυρά από CHP κατά Ερντογάν

Αντιπολιτευτικά πυρά από CHP κατά Ερντογάν

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για παρακώλυση της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος της Τουρκίας, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε μία νέα εκλογική διαδικασία μέσω της «πολιτικής του αίματος», την οποία εφαρμόζει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών κατά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. Το κόμμα του Ερντογάν ολοκλήρωσε τη Δευτέρα έναν κύκλο συνομιλιών για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού με το CHP, καθώς αναζητά κυβερνητικό εταίρο μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις εκλογές του Ιουνίου.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά των εγκαταστάσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Ιράκ και οι αντίστοιχες επιθέσεις ενάντια στους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία έχουν ενισχύσει την εσωτερική αβεβαιότητα. H τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, σχολιάζει ότι πρόκειται για «μία συγχρονισμένη μάχη κατά της τρομοκρατίας». Υστερα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα η δραστηριότητα των Κούρδων ανταρτών να κορυφωθεί, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1990. Τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματισθεί σε επιθέσεις του ΡΚΚ. Από την έναρξη των συγκρούσεων, στις 20 Ιουλίου, περίπου 17 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους, σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ στοχεύουν στην ενίσχυση του εθνικιστικού αισθήματος και στην αποδυνάμωση της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης. «Λέω με όλη την ειλικρίνεια ότι ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιθυμεί τον σχηματισμό ενός συνασπισμού και θέλει να σώσει τη χώρα από τα προβλήματά της», είπε χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Το άτομο που κατέχει την προεδρία, όμως, δεν το επιτρέπει», προσέθεσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk TV, καταδεικνύοντας τον Ερντογάν ως υπεύθυνο για τη διατάραξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους. «Εάν υπάρχει στόχος να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές μέσω της πολιτικής του αίματος, αυτό θα έχει μεγάλο κόστος», κατέληξε ο αρχηγός του CHP. Ο Ερντογάν έχει εκδηλώσει ξεκάθαρα την προτίμησή του για τον σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ινδονησία, την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους των «εύθραυστων» κυβερνητικών συνασπισμών, ενώ περιέγραψε τα οφέλη ενός αυτοδύναμου κυβερνητικού σχηματισμού.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να συναντηθεί με τον συνεπικεφαλής τους Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο ηγέτης του CHP. «Επικεντρωνόμαστε στην ειρήνη και όχι στις εκλογές», τόνισε ο ίδιος. Ο Ντεμιρτάς σχολίασε ότι οι «πόρτες του κόμματός του είναι ανοιχτές» για τον Τούρκο πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ώστε να επιτευχθεί ατμόσφαιρα ειρήνης στη χώρα.

Πάντως, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ο Μπαχτσελί εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά των ψηφοφόρων του HDΡ, χαρακτηρίζοντας όσους ψήφισαν το φιλοκουρδικό κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου «θλιβερούς που χαλαρώνουν στα εξοχικά τους στη Σμύρνη και τη Μαρμαρίδα». Σύμφωνα με τον ηγέτη του MHP, οι Τούρκοι αυτοί ζουν χωρίς τιμή, επειδή δεν ψηφίζουν το εθνικιστικό κόμμα, ώστε να αναχαιτισθεί η πορεία του ΑΚΡ. «Το ΗDP κέρδισε περισσότερες ψήφους από τους εθνικιστές που δεν μπορούν να μιλήσουν σωστά τα τουρκικά», έσπευσε να απαντήσει ο Ντεμιρτάς, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του κέρδισε την ψήφο και των φτωχότερων γειτονιών της Κωνσταντινούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή