1.500 νεκροί από τη στρατιωτική αστυνομία του Ρίο

1.500 νεκροί από τη στρατιωτική αστυνομία του Ρίο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Περισσότερους από 1.500 ανθρώπους σκότωσε η αστυνομία του Ρίο ντε Τζανέιρο τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Η οργάνωση αποκαλύπτει επίσης ότι οι θάνατοι αυτοί ουδέποτε ερευνώνται από τις Αρχές.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αστυνομία του Ρίο ακολουθεί πολιτική «πυροβολείτε πρώτα και ρωτήστε αργότερα», ενώ το σημαντικό έγγραφο της Διεθνούς Αμνηστίας τιτλοφορείται «Σκοτώσατε τον γιο μου: δολοφονίες από τη στρατιωτική αστυνομία του Ρίο».

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι, από τις 1.516 ανθρωποκτονίες, ποσοστό 16% είχαν δράστες εν ενεργεία αστυνομικούς. Το Ρίο έχει δύο όψεις. Η μία είναι αυτή της πολυτέλειας και της τουριστικής λάμψης, σχεδιασμένη έτσι ώστε να εντυπωσιάζει όλο τον κόσμο, ενώ η άλλη όψη αφορά μια πόλη καταπιεστικής και βίαιης αστυνομικής παρουσίας, που εξολοθρεύει σημαντική μερίδα νέων, μαύρων και φτωχών ανδρών», είπε ο Ατίλα Ρόκε, διευθυντής του παραρτήματος της Αμνηστίας στη Βραζιλία.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η εγκληματικότητα, η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει περισσότερους από 85.000 αστυνομικούς και στρατιώτες στο Ρίο, δίνοντας έμφαση στην αστυνόμευση των τουριστικών αξιοθέατων, των ξενοδοχείων, παραλιών, αλλά και σταδίων των Ολυμπιακών.

«Η αποτυχημένη στρατηγική του "πολέμου κατά των ναρκωτικών" με στόχο την αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος της χρήσης τους και της βίας έχει δεινές και απρόβλεπτες συνέπειες, αφήνοντας πίσω της πόνο και καταστροφή. Πάρα πολλές ζωές χάνονται από τον τοξικό συνδυασμό μιας διεφθαρμένης, βίαιης και κακά εκπαιδευμένης αστυνομίας των πάμπτωχων, περιθωριοποιημένων και αόρατων κοινοτήτων και ενός δικαστικού συστήματος, το οποίο έχει αποδειχθεί ανίκανο να αποδώσει δικαιοσύνη και να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων», λέει ο κ. Ρόκε.

Η Βραζιλία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο, με 50.000 δολοφονίες το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή