Τζο Μπάιντεν κατά Χίλαρι Κλίντον;

Τζο Μπάιντεν κατά Χίλαρι Κλίντον;

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οι συνεργάτες του μελετούν το ενδεχόμενο διεκδίκησης της αμερικανικής προεδρίας κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2016. Η υποψηφιότητα του Αμερικανού αντιπροέδρου θα μπορούσε να αποτελέσει άμεση απειλή για τη Χίλαρι Κλίντον.

Μάλιστα, οι συνεργάτες του Μπάιντεν έχουν ήδη έρθει σε επαφή με κάποιους δωρητές που δεν έχουν δεσμευθεί σχετικά την υποστήριξη της πρώην Πρώτης Κυρίας και άλλοτε υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και με όσους βλέπουν τα αδύναμα σημεία της υποψηφιότητάς της.

Το περασμένο Σάββατο, η αρθρογράφος των New York Times, Μορίν Ντάουντ, έγραψε στο άρθρο της ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε σειρά συναντήσεων στην κατοικία του και «συζήτησε με φίλους, συγγενείς και δωρητές για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του», προκειμένου να αναμετρηθεί με την Κλίντον στις πολιτείες της Αϊόβα και του Νιου Χάμσαϊρ.

Σύμφωνα με έναν εκ των υποστηρικτών του, κομβικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η επιθυμία του γιου του, Μπο, που απεβίωσε τον Μάιο, σε ηλικία 46 ετών. Ο Μπο φαίνεται να ζήτησε από τον πατέρα του να διεκδικήσει το χρίσμα για την προεδρία. «Ηταν πάρα πολύ συνδεδεμένος με τον Μπο, και πραγματικά πίστευα ότι δεν θα είχε την ψυχική δύναμη να το κάνει», επισημαίνει ο Μάικλ Θόρντον, δικηγόρος από τη Βοστώνη. «Ομως υπάρχουν ενδείξεις ότι θέλει να διεκδικήσει την προεδρία. Αυτό ήθελε και ο γιος του». Βέβαια, ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο θα είναι δύσκολος. Η Χίλαρι απολαμβάνει τεράστια υποστήριξη μεταξύ δημοκρατικών που αρέσκονται στην ιδέα εκλογής μιας γυναίκας. Η προεκλογική της εκστρατεία, άλλωστε, έχει ήδη συγκεντρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Οπως αποκαλύπτει μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, δωρητές και φίλοι του Τζο Μπάιντεν επιθυμούν να τον στηρίξουν σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο της ζωής του, ιδιαίτερα καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ανεξάρτητοι δεν τάσσονται υπέρ της Κλίντον, γεγονός που μπορεί να ανοίγει ένα μονοπάτι προς τον Λευκό Οίκο. Επίσης, η δημοσιογράφος αναφέρει ότι, ενώ ο Μπο πέθαινε από καρκίνο του εγκεφάλου, «προσπάθησε να κάνει τον πατέρα του να υποσχεθεί ότι θα διεκδικήσει την προεδρία, επιμένοντας ότι οι Κλίντον δεν πρέπει να εγκατασταθούν εκ νέου στον Λευκό Οίκο και ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε καλύτερη θέση υιοθετώντας τις αξίες των Μπάιντεν». Αλλά και ο άλλος γιος του, ο Χάντερ, φαίνεται να είναι εξίσου υποστηρικτικός.

Ο μεγάλος αριθμός υποστηρικτών που κατάφερε να συγκεντρώσει αυξάνει την ανησυχία πολλών μελών του Δημοκρατικού Κόμματος ότι η Χίλαρι ίσως να χάσει στην Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ. Αλλωστε, τα λαϊκιστικά μηνύματα ενός εκ των αντιπάλων της, του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς του Βερμόντ, φαίνεται να ενθουσιάζουν τα πλήθη.

Επίσης, η πολύ αργή ροή ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την εποχή που η Κλίντον ήταν υπ. Εξωτερικών, όπως και η διερεύνηση για τα γεγονότα της Βεγγάζης, δεν επιτρέπουν στους ψηφοφόρους της να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στο βασικό της μήνυμα: την ανάγκη, δηλαδή, ενίσχυσης της μεσαίας τάξης.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Quinnipiac, το 57% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τη Χίλαρι αναξιόπιστη και ανέντιμη, ενώ το 52% πιστεύει ότι δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους. Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας της τελευταίας επταετίας, 49%. Το 58% πιστεύει ότι είναι έντιμος και αξιόπιστος και το 57% ότι νοιάζεται.

Φυσικά, ακόμα κι έτσι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θέλει να διεκδικήσει την προεδρία, ενώ οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του λένε ότι επισήμως θα πάρει θέση στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή