Σοβαρά ρήγματα στις τάξεις των Ταλιμπάν

Σοβαρά ρήγματα στις τάξεις των Ταλιμπάν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΧΑ. Ρήγματα εμφανίζονται στις τάξεις των Ταλιμπάν, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ιστορικού ηγέτη της οργάνωσης, μουλά Ομάρ, και την ανάδειξη του διαδόχου του, μουλά Αχτάρ Μανσούρ. Η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώθηκε και στο διπλωματικό σκέλος της ανταρτικής οργάνωσης, με τη χθεσινή παραίτηση του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στο Κατάρ, Ταγέμπ Αγά, που ηγείται στις διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα του εμιράτου.

«Η συνείδησή μου και η πρόθεσή μου να ζήσω σύμφωνα με τις αρχές του μουλά Ομάρ με έπεισαν να παραιτηθώ. Δεν θα συμμετάσχω σε καμία επίσημη ανακοίνωση των Ταλιμπάν και δεν θα υποστηρίξω καμία παράταξη στην παρούσα εσωτερική διένεξη στην οργάνωση. Η απόφαση της ηγεσίας να κρατήσει μυστικό τον θάνατο του μουλά Ομάρ για δύο ολόκληρα χρόνια με βρίσκει αντίθετο. Επρόκειτο για ιστορικό σφάλμα», είπε χαρακτηριστικά ο Αγά.

Πηγές της ανταρτικής οργάνωσης ανέφεραν πως παρά τις προσπάθειες της πλευράς του νέου αρχηγού, μουλά Μανσούρ, να πείσουν τον Αγά να αποσύρει την παραίτησή του, ο τέως πλέον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας παρέμεινε αμετάπειστος.

Παρότι οι Ταλιμπάν δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον χρόνο και τις συνθήκες θανάτου του μουλά Ομάρ, η κυβέρνηση της Καμπούλ ανέφερε ότι αυτό συνέβη στο Καράτσι του Πακιστάν τον Απρίλιο του 2013. Παρά τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη των Ταλιμπάν για περισσότερο από δύο χρόνια, οι Ταλιμπάν συνέχισαν να εκδίδουν ανακοινώσεις στο όνομά του έως και τον Ιούνιο.

Ο Μανσούρ και οι δύο υπαρχηγοί του θεωρούνται φιλικά διακείμενοι προς τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, γεγονός που αντιμετωπίζεται με καχυποψία από μερίδα μαχητών των Ταλιμπάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή