Προϋπόθεση, εκλογές τον Νοέμβριο στην Τουρκία

Προϋπόθεση, εκλογές τον Νοέμβριο στην Τουρκία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εμφανίζεται το εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας MHP, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου του Εθνικιστικού Κινήματος, Σεμίχ Γιαλτσίν, ο οποίος διευκρίνισε ότι όρος για τη συνεργασία αυτή θα ήταν η διεξαγωγή εκλογών τον Νοέμβριο. Το ΑΚΡ έχει περιθώριο ακόμη τριών εβδομάδων για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Διαφορετικά, έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει να κυβερνήσει μόνο του ή να προκηρύξει νέες εκλογές, καθώς το αποτέλεσμα από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου στέρησε για πρώτη φορά από το κυβερνών κόμμα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο αντιπρόεδρος του ΜΗΡ επανέλαβε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι το εθνικιστικό κόμμα δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει σε έναν πλήρη κυβερνητικό συνασπισμό με το ΑΚΡ. «Δεν θα υποστηρίξουμε μια κανονική κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά εάν η δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, θα πρέπει να εξετάσουμε την ημερομηνία της διεξαγωγής τους», είπε χαρακτηριστικά ο Γιαλτσίν. «Μπορούμε να δώσουμε την υποστήριξή μας σε μια κυβέρνηση του ΑΚΡ με την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Καθώς το ΑΚΡ συνεχίζει τις συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου, οι συναντήσεις με εκπροσώπους του MHP αναμένονται να ξεκινήσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος έχει υπογραμμίσει ότι η πιθανότητα να συγκυβερνήσει με το κόμμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς αυτό θα προϋπέθετε την επίσημη ανακοίνωση της λήξης των προσπαθειών ειρήνευσης με το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), οι οποίες εκκινήθηκαν πριν από τρία χρόνια. «Τα λίγα σχόλια, τα οποία υπονοούν ότι είναι νεκρές (οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις), δεν επαρκούν· πρέπει να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό», τόνισε με νόημα ο Γιαλτσίν.

Παρά την επανέναρξη των εχθροπραξιών ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και τους αντάρτες του ΡΚΚ, η τουρκική κυβέρνηση και η κουρδική διοίκηση δεν έχουν επιβεβαιώσει ρητά το τέλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε προσφάτως «αδύνατη» τη συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών με τους Κούρδους για την επίτευξη της ειρήνης. Την ίδια στιγμή, ακόμη δύο Τούρκοι στρατιώτες και ένας φύλακας έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη αυτοσχέδιας νάρκης, την οποία τοποθέτησαν Κούρδοι μαχητές στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του ΡΚΚ από τις 20 Ιουλίου στα τουλάχιστον 18 άτομα. Η νάρκη πυροδοτήθηκε με χειριστήριο από απόσταση, καθώς ένα τουρκικό στρατιωτικό αυτοκίνητο περνούσε μπροστά από το σημείο όπου την είχαν θάψει.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή περίοδο συγκρούσεων μετά την απόφαση για κατάπαυση του πυρός το 2013. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» της, για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι νέες συγκρούσεις στις απόπειρες επίλυσης των διαφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της κουρδικής της μειονότητας, μέσω του επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος ωστόσο δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η Αγκυρα έχει το δικαίωμα «να αντιδράσει απέναντι σε κάθε μορφή τρομοκρατίας» αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βλάψει τον δημοκρατικό πολιτικό διάλογο. «Θέλουμε να δούμε το ΡΚΚ να αποκηρύσσει τη βία και να συνεχίζει τις συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, θέλουμε να δούμε την τουρκική κυβέρνηση να απαντά αναλογικά», σχολίασε ο εκπρόσωπος του `μερικανικού ΥΠΕΞ, Μαρκ Τόνερ, από την Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή