Εκτελέστηκε χθες ενώ είχε συλληφθεί όταν ήταν ανήλικος

Εκτελέστηκε χθες ενώ είχε συλληφθεί όταν ήταν ανήλικος

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Οι πακιστανικές αρχές εκτέλεσαν χθες δι’ απαγχονισμού άνδρα ο οποίος είχε συλληφθεί ως ανήλικος και είχε παραδεχθεί, ύστερα από βασανιστήρια, ότι διέπραξε φόνο. Περισσότερα από 200 άτομα έχουν απαγχονιστεί στο Πακιστάν από τον Δεκέμβριο, όταν ένοπλοι αιματοκύλισαν σχολείο στην πόλη Πεσαβάρ, οδηγώντας την κυβέρνηση να άρει την ντε φάκτο απαγόρευση της θανατικής ποινής.

Μόνο το Ιράν και η Κίνα έχουν εκτελέσει περισσότερους ανθρώπους από το Πακιστάν φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ο Σαφίκ Χουσεΐν εκτελέστηκε το πρωί της Τρίτης στο Πακιστάν παρά τις εκκλήσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό», είπε η νομική ομάδα που τον εκπροσωπούσε.

Η πακιστανική νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκτέλεση ατόμων που έχουν συλληφθεί ως ανήλικοι. Ομως οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως, όταν συνελήφθη, ο Χουσεΐν ήταν ενήλικος και εργαζόταν ως φύλακας.

Οι συνήγοροί του, αντιθέτως, υποστήριξαν ότι τα αρχεία του σχολείου δείχνουν ότι ήταν 17 ετών το 2004, όταν τον έκαψαν με τσιγάρα και του έβγαλαν τα νύχια για να ομολογήσει ότι σκότωσε ένα παιδί. Η οικογένειά του υποστήριξε ότι ήταν ακόμη μικρότερος – μόλις 14.

Η αστυνομία αρνήθηκε ότι ο εκτελεσθείς είχε βασανιστεί. «Το αρμόδιο δικαστήριο εξέτασε επί μακρόν την υπόθεση και οι ισχυρισμοί περί βασανιστηρίων ουδέποτε αποδείχθηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι πολλές καταδίκες στο Πακιστάν είναι αμφιλεγόμενες. Οι συνήγοροι που διορίζει το δικαστήριο για να υπερασπιστούν όσους δεν έχουν χρήματα για δικηγόρο πολλές φορές δεν εμφανίζονται, ενώ είναι συχνές οι κατηγορίες για βασανιστήρια που οδηγούν σε ομολογίες.

Η οικογένεια του Χουσεΐν υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη και σ’ εκείνον. «Εχει στον ώμο του σημάδια από τσιγάρο», είπε χαρακτηριστικά ο αδελφός του, Μανζούρ, την παραμονή της εκτέλεσης. «Του έκαψαν και τους αστραγάλους με καυτό σίδερο. Τα σημάδια είναι ακόμη εκεί».

Η μητέρα του δήλωσε ότι η οικογένεια δεν μπορούσε να πληρώσει τις 30.000 ρουπίες (300 δολάρια) που ζητούσε ιδιώτης δικηγόρος για να αναλάβει την υπόθεσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή