Ο Τζο Μπάιντεν διερωτάται αν θα διεκδικήσει το χρίσμα

Ο Τζο Μπάιντεν διερωτάται αν θα διεκδικήσει το χρίσμα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στα μέσα Αυγούστου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα κάνει με την οικογένειά του διακοπές, στον απόηχο του θανάτου του γιου του, Μπο. Την ίδια περίοδο, ο Μπάιντεν θα εξετάσει τις πιθανότητές του να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, όπως, άλλωστε, του είχε ζητήσει και ο εκλιπών γιος του.

Ορισμένοι φίλοι του αντιπροέδρου, όμως, δεν πιστεύουν ότι η διεκδίκηση του χρίσματος είναι πολύ καλή ιδέα, θεωρώντας ότι η φήμη την οποία οικοδόμησε ο Μπάιντεν ως αποτελεσματικός σύμμαχος του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να θυσιασθεί στο βωμό μιας αποτυχημένης μάχης ενάντια στη Χίλαρι Κλίντον.

Οι υποστηρικτές του Μπάιντεν ανησυχούν ότι ο αντιπρόεδρος, γνωστός για τα αιχμηρά και ενίοτε ελάχιστα διπλωματικά του σχόλια, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ήττα των Δημοκρατικών.

«Ο κόσμος τον αγαπά και τον θαυμάζει πολύ. Εχουμε, όμως, υποχρέωση να ανησυχούμε για τις πιθανότητές του να νικήσει και για τις επιπτώσεις στο κόμμα. Μας είναι, ωστόσο, πολύ δύσκολο να μοιραστούμε αυτούς τους φόβους μας μαζί του», λέει χαρακτηριστικά προσωπικός φίλος του αντιπροέδρου.

«Ο Μπάιντεν αντιλαμβάνεται καλύτερα από κάθε άλλον διεκδικητή του χρίσματος την αδυσώπητη φύση μιας προεδρικής αναμέτρησης», τονίζει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν.

«Πρέπει να κοιτάξει μέσα του και να αποφασίσει, αφού άνθρωποι σαν κι εμένα θα τον στηρίξουμε, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επιλογή του. Θέλω, όμως, να προχωρήσει μόνον εφόσον εκτιμά ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να νικήσει», δηλώνει ο Ρίτσαρντ Ντέιβις, χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος και υποστηρικτής του Μπάιντεν από τη Νέα Υόρκη.

Αλλοι, όμως, εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών τόσο το 1988 όσο και το 2008, δεν πρέπει να διστάσει, επισημαίνοντας την άριστη κατανόηση των θεμάτων που διαθέτει και τη σημαντική του ρητορική δεινότητα στα ντιμπέιτ.

«Καμιά φορά ο κόσμος ξεχνά πόσο καλά τα πήγε. Ο Τζο διακρίνεται για την ανθρωπιά του, και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από τους πολίτες. Εννοεί όσα λέει και πιστεύει στις αξίες που προβάλλει», σημειώνει ο γερουσιαστής Κεντ Κόνραντ από τη Βόρεια Ντακότα, ο οποίος υπηρέτησε στο πλευρό του Μπάιντεν στη Γερουσία.

Στενοί συνεργάτες του 72χρονου αντιπροέδρου καταδικάζουν όσους καλούν τον Μπάιντεν να αναπαυθεί στις δάφνες του. «Οι διακοπές με την οικογένειά του θα διαλύσουν κάθε αμφιβολία που ίσως να έχει. Εκεί θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, καθώς ο Τζο είναι πραγματικός οικογενειάρχης και μόνο με τους δικούς του ανθρώπους θα μπορέσει να αποφασίσει κάτι τόσο σημαντικό», αναφέρει ο βετεράνος πολιτικός σύμβουλος, Τζον Μαρτίλα, ο οποίος συνεργάσθηκε με τον Μπάιντεν στην πρώτη εκστρατεία του σημερινού αντιπροέδρου για τη Γερουσία το 1972.

Τα σενάρια γύρω από τον Μπάιντεν ενοχλούν, όμως, τους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον, οι οποίοι θεωρούν ότι ο αντιπρόεδρος θα έπρεπε να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του και να μην εκφράζει φιλοδοξίες.

«Στηρίζω ολόψυχα τη Χίλαρι και την υποψηφιότητά της. Ο αντιπρόεδρος πρέπει να κάνει ό,τι του λέει η συνείδησή του. Η απόφαση είναι δική του», υποστήριξε η γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, Μπάρμπαρα Μπόξερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή