Διαφωνούν ΗΠΑ και Ρωσία σχετικά με το ISIS

Διαφωνούν ΗΠΑ και Ρωσία σχετικά με το ISIS

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Διάσταση απόψεων παρατηρείται μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας στο ζήτημα της αντιμετώπισης του «Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη δεύτερη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

«Συμφωνήσαμε ότι το "Ισλαμικό Κράτος" αποτελεί απειλή. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, το ταχύτερο δυνατόν και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Για την ώρα, όμως, δεν διαθέτουμε κοινή προσέγγιση», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ προσέθεσε ότι συμφώνησε με τον Τζον Κέρι στη συνέχιση των διμερών επαφών, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής. Οι Κέρι και Λαβρόφ, που παραβρέθηκαν στη σύνοδο της κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, είχαν επίσης τριμερείς συνομιλίες για τον πόλεμο στη Συρία με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, στην Ντόχα του Κατάρ τη Δευτέρα.

Η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Ασαντ και των ηγετών κρατών της Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια σύναψης συμμαχίας με στόχο την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο ελέγχει ήδη σημαντικό τμήμα του συριακού εδάφους.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή ρωσικών στρατευμάτων ή μονάδων των ειδικών δυνάμεων της χώρας στο πλευρό των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δεν συζητήθηκε μεταξύ Λαβρόφ και Κέρι.

Ο Πεσκόφ αποκάλυψε επίσης ότι ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ ουδέποτε κατέθεσε αίτημα αποστολής ρωσικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία, διαψεύδοντας σχετικές δηλώσεις του στρατηγού Σαμάνοφ.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του σώματος αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας, στρατηγός Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, είχε πει ότι οι άνδρες του είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να βοηθήσουν τον κυβερνητικό στρατό της Συρίας στις αντιτρομοκρατικές του επιχειρήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή