Συνεχείς επιθέσεις στον «φονιά των λιονταριών»

Συνεχείς επιθέσεις στον «φονιά των λιονταριών»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγραψαν με μπογιά «φονιά λεόντων» άγνωστοι, μέχρι στιγμής, δράστες στην πόρτα του γκαράζ στην εξοχική έπαυλη του Ουόλτερ Πάλμερ, του οδοντιάτρου από τη Μινεσότα, που σκότωσε με τόξο τον Σέσιλ, το λιοντάρι στη Ζιμπάμπουε. Αστυνομικές πηγές της νοτιοδυτικής Φλόριντα αναφέρουν ότι οι δράστες της παράξενης επίθεσης είχαν εγκαταλείψει στον ιδιωτικό δρόμο που οδηγούσε στο σπίτι τουλάχιστον έξι χοιρινά ποδαράκια τουρσί. Την περασμένη εβδομάδα κάποιος είχε αφήσει στον κήπο του ένα μικρό πλακάτ όπου τον κατέκρινε για τις πράξεις του. Ο Πάλμερ έκτοτε προσέλαβε ιδιώτες φρουρούς για την έπαυλή του. Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι στη Ζιμπάμπουε δήλωσαν ότι πρόκειται να ζητήσουν την έκδοση του λαθροθήρα, ο οποίος ως φαίνεται δεν διέθετε τις απαραίτητες άδειες. Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται ότι ακολούθησε τους δύο ντόπιους οδηγούς που τον διαβεβαίωσαν ότι το κυνήγι ήταν νόμιμο.

Ενώ, όμως, ολόκληρη η υφήλιος και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ συμμετέχουν στον θρήνο για τον θάνατο του γερασμένου λιονταριού, ένας φοιτητής από τη Ζιμπάμπουε που σπουδάζει στις ΗΠΑ, ο Γκούντγουελ Νζου, γράφει σε άρθρο του στους New York Times, ότι αδυνατεί να κατανοήσει όλο τον θόρυβο και την κινητοποίηση που προκάλεσε ο θάνατος του Βασιλιά της Ζούγκλας. «Αραγε, όλοι οι Αμερικανοί που βιάζονται να υπογράψουν τα ηλεκτρονικά αιτήματα, κατανοούν ότι τα λιοντάρια στην πραγματικότητα σκοτώνουν ανθρώπους; Μήπως μπέρδεψαν τον Σέσιλ με τον Σίμπα τον «Βασιλιά των λιονταριών;» διερωτάται και συνεχίζει: «Το χωριό μου, στη Ζιμπάμπουε, ήταν περικυκλωμένο από περιοχές προστασίας αγρίων ζώων. Κανένα λιοντάρι δεν ήταν αγαπητό, ούτε διέθετε χαϊδευτικό όνομα. Αντιθέτως, τα ζώα αυτά προκαλούσαν απλά και μόνο τρόμο». Ο θάνατος του Σέσιλ, επισημαίνει ο αρθρογράφος, δεν γέμισε με συναισθήματα τους κατοίκους της Ζιμπάμπουε, ούτε αυτών που μένουν σε αστικά κέντρα, ούτε αυτών που ζουν σε χωριά με τον καθημερινό φόβο μιας επίθεσης.

Παρ’ όλα αυτά για τους κατοίκους της Ζιμπάμπουε τα άγρια ζώα έχουν μία μυστικιστική, σχεδόν, σημασία και κάθε οικογένεια έχει ένα ζώο σαν μυθολογικό πρόγονο. Η αμερικανική τάση δημιουργίας μιας ρομαντικής εικόνας κάθε ζώου που λαμβάνει και ένα όνομα, τελικά μετέβαλε μία φυσιολογική κατάσταση -περίπου 800 λιοντάρια έχουν σκοτωθεί την τελευταία δεκαετία νομίμως από πλούσιους ξένους που πληρώνουν ακριβά για να αποδείξουν την ανδρειοσύνη τους- σε ένα παράξενο τσίρκο.

Η οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων (ΡΕΤΑ) ζητάει τη δι’ απαγχονισμού εκτέλεση του κυνηγού. Πολιτικοί της Ζιμπάμπουε, από την άλλη, κατηγορούν τις ΗΠΑ για «σχέδιο» αμαύρωσης της εικόνας της χώρας, ενώ οι Αμερικανοί, που αδυνατούν να βρουν τη Ζιμπάμπουε στον χάρτη, επικροτούν το αίτημα των αρχών για έκδοση του Πάλμερ, αγνοώντας ότι σφαγιάστηκε ένα μικρό ελεφαντάκι για τα γενέθλια του προέδρου.

Οσο για τους κατοίκους της Ζιμπάμπουε… Αυτοί απλά παρακολουθούν τα τεκταινόμενα κουνώντας το κεφάλι και διερωτώμενοι γιατί οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ζώα της Αφρικής παρά για τους ανθρώπους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή