Ανακαλύφθηκε ελληνικό μεταγωγικό που είχε καταρριφθεί απο φίλια πυρά το ’74 στην Κύπρο

Ανακαλύφθηκε ελληνικό μεταγωγικό που είχε καταρριφθεί απο φίλια πυρά το ’74 στην Κύπρο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύπριοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι κατά τις ανασκαφές κοντά σε μνημείο πεσόντων στα προάστια της Λευκωσίας, είναι πιθανόν να ανακαλύφθηκε ένα αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είχε καταρριφθεί απο φίλια πυρρά κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στο νησί πριν απο 41 χρόνια.

Oι προκαταρκτικές εργασίες εκταφής του ΝΙΚΗ 4 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, έφεραν στην επιφάνεια τα πρώτα σημάδια του μεταγωγικού αεροσκάφους Νoratlas, το οποίο μετέφερε 28 στρατιώτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος και κατερρίφθη τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974. Ηταν ένα απο τα 12 ελληνικά αεροσκάφη που είχαν συμμετάσχει στην άμυνα της Κύπρου εναντίον της τουρκικής εισβολής και κατά την κατάρριψή του είχε διασωθεί μόνον ένας απο τους επιζώντες.

Η ανακάλυψη του μεταγωγικού δημιουργεί ελπίδες για την ανεύρεση των σωρών των 19 στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους και πιστεύεται ότι παρέμειναν παγιδευμένες στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Στις πρώτες φωτογραφίες από το τέλος της πρώτης φάσης της εκσκαφής διακρίνονται αντικείμενα τα οποία δεν έχουν προσδιορισθεί που ανήκουν. Στις ίδιες φωτογραφίες διακρίνεται επίσης ένα μακρόστενο αντικείμενο και ένα άλλο μικρότερο σε διαστάσεις που κρατά στα χέρια του ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε τον χώρο του Τύμβου όπου διεξάγονται οι εργασίες.

Οι εργασίες όπως ανέφερε προχωρούν με την γεωφυσική μελέτη σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Η δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά και την άφιξη των ειδικών που θα συμμετέχουν στις έρευνες.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης ότι η δεύτερη φάση είναι η καθοριστική και πλέον σημαντική φάση της ανασκαφής με στόχο την ανεύρεση της ατράκτου και των άλλων συντριμμιών του αεροσκάφους αλλά πάνω από όλα, τα λείψανα ή μέρος των λειψάνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή