Συλλήψεις υπόπτων στην ΠΓΔΜ για συμμετοχή στο ISIS

Συλλήψεις υπόπτων στην ΠΓΔΜ για συμμετοχή στο ISIS

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Μεγάλη επιχείρηση με στόχο τον εντοπισμό πολιτών της χώρας που ετοιμάζονται να πολεμήσουν στη Συρία ή στο Ιράκ εξαπέλυσε χθες η αστυνομία της ΠΓΔΜ. Ως αργά χθες το βράδυ δεν ήταν γνωστές πολλές λεπτομέρειες για την επιχείρηση, πέραν του γεγονότος ότι οι περιοχές στις οποίες διενεργήθηκαν οι έρευνες κατοικούνται από την αλβανική μειονότητα της χώρας.

Μεταξύ των εννέα συλληφθέντων περιλαμβάνεται ο ιμάμης Ρετζέπ Μεμίσι, ο οποίος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενθάρρυνε πολίτες της χώρας να πολεμήσουν στο πλευρό ξένων μαχητών.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μπορεί να θεωρηθεί ο κύριος ιδεολογικός καθοδηγητής τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μίτκο Τσάφκοφ. Παράλληλα, ο Τσάφκοφ διευκρίνισε ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον 36 ατόμων για ένταξη σε «ξένους στρατούς ή παραστρατιωτικές ομάδες».

Στα Σκόπια, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα προάστια Γκαζί Μπαμπά και Τσάιρ. Οι αρχές ερεύνησαν ιδίως τα κτίρια γύρω από τζαμί των Σκοπίων, το οποίο υποστήριξαν ότι δεν ελέγχεται από την οργανωμένη (μετριοπαθή) μουσουλμανική κοινότητα της χώρας. Η οργανωμένη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας αποτρέπει τους πιστούς από το να συρρεύσουν στις εστίες πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ.

Επιχειρήσεις διενεργήθηκαν, επίσης, στις πόλεις Κουμάνοβο, Στρούγκα και Γκόστιβαρ. Ο υπουργός Τσαφκόφ είπε ότι καταζητούνται 27 ακόμη άτομα, τα οποία εικάζεται ότι έχουν ήδη διαφύγει με κατεύθυνση την Τουρκία. Οι καταζητούμενοι θεωρείται ότι κατευθύνονται προς τη Συρία και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για κάποια επίθεση στο έδαφος των Βαλκανίων.

«Ξέρουμε ότι έχουν πλαστά διαβατήρια και ότι κατευθύνονταν προς την πρώτη γραμμή μέσω Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο Τσάφκοφ, σημειώνοντας ότι δεν έχει προσδιοριστεί σε ποια οργάνωση ανήκουν.

Περίπου το 1/4 των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της ΠΓΔΜ είναι Αλβανοί. Εξ αυτών, κάποιοι είναι άθεοι και άλλοι είναι μουσουλμάνοι, ως επί το πλείστον μετριοπαθείς. Παρ’ όλα αυτά, τουλάχιστον 16 πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ 130 θεωρείται ότι έχουν λάβει μέρος στις μάχες ή συνεχίζουν να πολεμούν.

Εν τω μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το τι είχε συμβεί στις 9 Μαΐου στο Κουμάνοβο, όπου οι αρχές της ΠΓΔΜ είχαν εξαπολύσει επίθεση εναντίον ανδρών που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδίαζαν «συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση». Στην αστυνομική επιχείρηση είχαν πέσει νεκροί 8 αστυνομικοί και 14 Αλβανοί μαχητές. Κάποιοι εξ αυτών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι, είχαν αποκτήσει εμπειρία «στην περιοχή και στη Μέση Ανατολή». Τότε οι αρχές είχαν κατονομάσει μόνον πέντε από τους υπόπτους, οι οποίοι ήταν στελέχη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και είχαν διασχίσει ανενόχλητοι τα σύνορα Κοσόβου-ΠΓΔΜ. Η μάχη ήταν σφοδρότατη και κράτησε δύο ημέρες, με χρήση βαρέως οπλισμού, ενώ πολλά ερωτήματα γύρω από το τι συνέβη παραμένουν αναπάντητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή