Κέρδισε τις εντυπώσεις η ρητορική του Τραμπ

Κέρδισε τις εντυπώσεις η ρητορική του Τραμπ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ. Τη σκληρή του ρητορική αξιοποίησε ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το βράδυ της Πέμπτης, στο οποίο αναδείχθηκε νικητής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν αποκλείει την κάθοδό του ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές του 2016.

Μία τέτοια προοπτική θα δίχαζε τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, ενισχύοντας σημαντικά τις πιθανότητες εκλογής της Χίλαρι Κλίντον. Ο Τραμπ απολαμβάνει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, έναντι των 17 αντιπάλων του.

Η εκκεντρικότητά του

Ο Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να απολογηθεί για τις δημόσιες προσβλητικές δηλώσεις του κατά των γυναικών, απέδειξε ότι η απρόβλεπτη φύση του και η επιλογή του να μην εμφανίσει σαφές προεκλογικό πρόγραμμα, διατηρούν την απήχησή του στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Η τακτική αυτή του Τραμπ συγκινεί πολλούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι νιώθουν απογοήτευση από τη συμβατική πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον και την προθυμία των νομοθετών για διακομματική συνεννόηση, ιδίως σε ό,τι άπτεται των προνομίων τους. Πολιτικοί αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι η εκκεντρικότητα του Τραμπ κινδυνεύει να αμαυρώσει την εικόνα του κόμματος.

Τα θέματα της μετανάστευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας κυριάρχησαν στο πρώτο μέρος του ντιμπέιτ, με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, υιό και αδελφό πρώην προέδρων, Τζεμπ Μπους, η σύζυγος του οποίου γεννήθηκε στο Μεξικό, να υπερασπίζεται την πρότασή του για σταδιακή νομιμοποίηση μεγάλου αριθμού παράτυπων, ευρισκόμενων ήδη στις ΗΠΑ, μεταναστών.

Ο Τραμπ έχει αναγάγει το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της εκστρατείας, χαρακτηρίζοντας πρόσφατα τους Μεξικανούς μετανάστες «εγκληματίες και βιαστές».

Σφοδρή επίθεση στον Τραμπ εξαπέλυσε ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, λέγοντας ότι ο Τραμπ «προτιμά να αξιοποιεί τη διασημότητά του, αντί της συντηρητικής του ιδεολογίας, ως καύσιμο της προεκλογικής του εκστρατείας».

Εξίσου καυστική απέναντι στον Τραμπ υπήρξε και η μοναδική γυναίκα της τηλεμαχίας, πρώην επικεφαλής της εταιρείας Hewlett-Packard, Κάρλι Φιορίνα, η οποία τον ρώτησε «ποιες θα είναι οι αξίες, βάσει των οποίων θα κυβερνήσει;».

Στο θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου «Patriot Act» στάθηκε ο ακραιφνής φιλελεύθερος Ραντ Πολ, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του με το νομοθέτημα αυτό που διευρύνει επικίνδυνα τη δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να παρακολουθεί τις τηλεπικοινωνίες και τη χρήση του Διαδικτύου των Αμερικανών πολιτών.

Παρά τις περγαμηνές του, ως διώκτη των συνδικάτων στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, ο κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ δεν πέτυχε να διακριθεί στο ντιμπέιτ, ενώ ο 44χρονος γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ο νεότερος του ντιμπέιτ, πέτυχε με τη μεστή του παρέμβαση να εμφανισθεί ως ειδήμων της οικονομίας, αλλά και της μετανάστευσης, αποφεύγοντας τα λαϊκιστικά ατοπήματα του Τραμπ.

Ο Τραμπ κέρδισε, όμως, το ενδιαφέρον με τον καταιγισμό προσβλητικών χαρακτηρισμών που εξαπέλυσε εναντίον καθενός από τους αγαπημένους του στόχους: οι πολιτικοί είναι ανόητοι, οι ασφαλιστές πλουτίζουν στις πλάτες μας, οι τραπεζίτες είναι φονιάδες, οι δημοσιογράφοι είναι απατεώνες.

Το πάθος του Τραμπ, όμως, ερμηνεύεται και ως προσπάθεια να αποσείσει από πάνω του την εικόνα του κοινωνικά προοδευτικού. Ο Τραμπ είχε προβεί παλαιότερα σε δηλώσεις υπέρ της άμβλωσης, «καυτό» ζήτημα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και υπέρ της παροχής καθολικής υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους Αμερικανούς.

Τέλος, το ντιμπέιτ δεν ευνόησε τους υπόλοιπους υποψήφιους, όπως τους Ρικ Σαντόρουμ, Τζορτζ Πατάκι και Τζιμ Γκίλμορ που παρέμειναν στο παρασκήνιο της συζήτησης, με ελάχιστες και ανούσιες παρεμβάσεις.

Το πλούσιο… παρελθόν του

Ο γεννημένος το 1946 Ντόναλντ Τραμπ είναι γιος επιτυχημένου κατασκευαστή και κτηματομεσίτη του Κουίνς στη Νέα Υόρκη.

Το 1971 ενεπλάκη σε προσοδοφόρα σχέδια οικοδόμησης ουρανοξυστών, ενώ το 1980 εγκαινίασε το ξενοδοχείο Grand Hyatt, το οποίο κατασκευάστηκε χάρη σε ευνοϊκές δημοτικές διατάξεις. Το ρηξικέλευθο αρχιτεκτόνημα αποδείχθηκε οικονομικά επιτυχημένο, παρά την κατακραυγή που προκάλεσαν οι γιγάντιες διαστάσεις του μεταξύ των περιοίκων.

Το 1977, ο Τραμπ παντρεύεται το μοντέλο και πρώην Ολυμπιακή αθλήτρια του σκι με την ομάδα της Τσεχίας, Ιβάνα, με την οποία αποκτά τρία παιδιά, ενώ το 1980 ενοικιάζει οικόπεδο στη φημισμένη 5η λεωφόρο και κατασκευάζει τον εμβληματικό του ουρανοξύστη «Πύργος Τραμπ», κόστους 200 εκατ. δολαρίων (μυθώδες ποσό για την εποχή εκείνη).

Η αισθητική του Τραμπ, όπως αυτή αποτυπώνεται στον Πύργο τον κατατάσσει μεταξύ των νεόπλουτων της Νέας Υόρκης. Η αφθονία επίχρυσων αντικειμένων στον χώρο υποδοχής, κάνει πολλούς να μιλούν περιφρονητικά για «σαουδαραβικό γούστο». Οι επικρίσεις, όμως, δεν αρκούν για να κρατήσουν μακριά την πελατεία, με εύπορους πελάτες από όλο τον κόσμο να σπεύδουν να αποκτήσουν διαμερίσματα.

Το 2004, αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ριάλιτι «Ο Μαθητευόμενος», μία από τις μεγάλες επιτυχίες του δικτύου NBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή