ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στην Λωρίδα της Γάζας

ayxisi-tis-vrefikis-thnisimotitas-stin-lorida-tis-gazas-2096849

Η βρεφική θνησιμότηυα αυξάνεται στην Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, ανακοίνωσε η αρμόδια για τους παλαιστίνιους πρόφυγες υπηρεσία του ΟΗΕ (UNRWA), αποδίδοντας την αύξηση αυτή στον ισραηλινό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί εδώ και εννέα χρόνια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το 1960, επί 1.000 γεννήσεων, 127 βρέφη πέθαιναν πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Το 2008, ο αριθμός των θανάτων είχε μειωθεί στα 20,2 βρέφη ανά 1.000 γεννήσεις. Ομως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέτρησης, το 2013, παρατηρήθηκε τάση αύξησης, στα 22,4. Παράλληλα, τα βρέφη που δεν φθάνουν τις τέσσερις εβδομάδες ζωής στον παλαιστινιακό θύλακα πέρασε από 12 ανά 1.000 γεννήσεις το 2008, στα 20,3 το 2013, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η βρεφική θνησιμότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της υγείας ενός πληθυσμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του διευθυντή προγράμματος Υγείας της UNRWA Ακιχίρο Σέιτα.

"Η πρόδος που καταγράφεται στο επίπεδο της βρεφικής θνησιμότητας κανονικά δεν ανατρέπεται , αυτή η αύξηση δεν έχει προηγούμενο", εξηγεί προσθέτοντας ότι οι μόνες περιπτώσεις που τού έρχονται στο μυαλό είναι σε ορισμένες αφρικανικές χώρες εξαιτίας της επιδημίας του AIDS.

"Είναι δύσκολο να προσδιορισθούν οι ακριβείς λόγοι της θνησιμότητας των βρεφών, αλλά φοβάμαι ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερων διαστάσεων φαινόμενο", είπε.

Η UNRWA ανησυχεί πολή για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ισραηλινού αποκλεισμού στις υποδομές υγείας, την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στη Γάζα.

Τόσο ο ΟΗΕ, όσο και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά της Λωρίδας της Γάζας, όπου περί το 45% είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Το ένα τέταρτο των 2.200 νεκρών Παλαιστινίων κατά τον πόλεμο του περασμένου καλοκαιριού ήταν παιδιά, ενώ έναν χρόνο μετά παιδιά αποτελούν την πλειονότητα των τραυματιών που τελούν υπό τη μέριμνα των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά της Γάζας εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη.
Ελλείψει πόρων από διεθνείς δωρητές, η επόμενη σχολική χρονιά για τους 225.000 εγγεγραμμένους μαθητές του παλαιστινιακού θύλακα απειλείται, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNRWA, ενώ σύμφωνα με τη Unicef, την περυσινή σχολική χρονιά το επίπεδο της σχολικής αποτυχίας ήταν εξαιρετικά υψηλό, εξαιτίας των ψυχικών τραυμάτων του πολέμου.