Πόλεμος για τη Newman’s Own

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα 1η, Παραμονή Χριστουγέννων, 1980

Ο Πολ Νιούμαν, στο σπίτι του στο Γουέστπορτ του Κονέκτικατ, ετοιμάζει το φημισμένο ντρέσινγκ σαλάτας το οποίο συχνά φτιάχνει για το γιορτινό τραπέζι. Τηλεφωνεί στον φίλο του συγγραφέα A.E. Χότσνερ και του ζητά να τον βοηθήσει. Και αυτήν τη χρονιά θα το βάλει σε μπουκάλια για να το μοιράσει σε γείτονες και φίλους ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Ο Χότσνερ ανταποκρίνεται με μεγάλη προθυμία. Βρίσκει τον ηθοποιό στην κουζίνα, να ανακατεύει λάδι, ξίδι και μπαχαρικά μέσα σε μεγάλες λεκάνες. Κι έπειτα από μερικές ώρες δουλειάς, του πετάει την ιδέα: «Γιατί δεν βγάζουμε το ντρέσινγκ σου στην αγορά; Ολοι το λατρεύουν!» «Δεν γίνονται αυτά. Εσύ είσαι άνθρωπος των γραμμάτων κι εγώ του θεάματος. Δεν μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από το εμπόριο τροφίμων. Φαντάζεσαι τι θα πουν για μας; Θα μας κατασπαράξουν», απαντά ο Νιούμαν. Μεσολαβούν κάποια λεπτά σιωπής. «Εκτός κι αν διαθέσουμε όλα τα έσοδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς!» συμπληρώνει.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η Newman’s Own, η εταιρεία τροφίμων του Αμερικανού σταρ. Δύο χρόνια μετά, το ντρέσινγκ βγήκε στην αγορά -με το σκίτσο του δημιουργού του στην ετικέτα και τη διαβεβαίωση πως «όλα τα κέρδη διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς»- και… σάρωσε. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 10.000 κομμάτια μόλις τις δύο πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας του! Το 1983 ένα δεύτερο προϊόν ακολούθησε -η χειροποίητη σάλτσα ζυμαρικών α λα Νιούμαν- και η επιχείρηση άρχισε εξαγωγές στην Αυστραλία. Και η πορεία της Newman’s Own συνέχισε έκτοτε να είναι ανοδική. Σήμερα θεωρείται ο τρίτος ισχυρότερος «παίκτης» στη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ, παράγοντας περισσότερα από 150 προϊόντα, από μπισκότα, σοκολάτες και κατεψυγμένη πίτσα μέχρι γιαούρτι, ποπ κορν, κρασί και γατοτροφές! Τα έσοδά της χρηματοδοτούν το ίδρυμα που δημιουργήθηκε για τους αλτρουιστικούς σκοπούς του σταρ: το Newman’s One Foundation.

Ημέρα 2η, Γιορτή των Ευχαριστιών, 1993

Η Νελ Νιούμαν, η μεγαλύτερη κόρη του ηθοποιού από το γάμο του με την Τζόαν Γούντγουορντ, έχει μια ιδέα: την παραγωγή μιας σειράς οργανικών τροφίμων. Το έχει ήδη πολλάκις συζητήσει με τον πατέρα της αλλά εκείνος δεν συμφωνεί να δραστηριοποιηθεί η Newman’s Own σ’ αυτό τον τομέα: πιστεύει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα στερούνται νοστιμιάς και δεν θα έχουν καμιά εμπορική τύχη. Σε μια ύστατη προσπάθεια να τον μεταπείσει, η Νελ βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Εφοδιάζεται με όλα τα απαραίτητα για το δείπνο των Ευχαριστιών από το πιο κοντινό βιολογικό παντοπωλείο και αρχίζει να μαγειρεύει. Επειτα από λίγες ώρες, με όλη την οικογένειά του γύρω από το τραπέζι, ο Πολ δίνει στην κόρη του συγχαρητήρια: «Καιρό είχα να απολαύσω τόσο καλό φαγητό!» της λέει. «Και να σκεφτείς πως όλα όσα φάγαμε ήταν οργανικά», του απαντά εκείνη γελώντας.

Η Newman’s Own Organics άρχισε να παράγει τα πρώτα της προϊόντα στις αρχές της επόμενης χρονιάς – με τον Πολ και τη Νελ, χαμογελαστούς, στην ετικέτα τους. Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν τόσο δημοφιλή που δεν πωλούνταν πλέον μόνο από τα ειδικά καταστήματα (ειδών υγιεινής διατροφής), αλλά και από τα σούπερ μάρκετ. Στα τέλη της δεκαετίας η εταιρεία έκανε ένα ακόμα άλμα: ο fair trade καφές της μπήκε σε όλα τα αμερικανικά McDonald’s. H Νελ είχε «πιάσει» το σωστό timing κι ο πατέρας της αισθανόταν πολύ υπερήφανος για τα επιχειρηματικά ανακλαστικά της…

Ημέρα 3η, 26 Οκτωβρίου, 2008

Ακριβώς ένας μήνας έχει περάσει από το θάνατο του Πολ Νιούμαν (σε ηλικία 83 ετών, από λευχαιμία) και οι κληρονόμοι του έχουν συγκεντρωθεί σε συμβολαιογραφείο του Γουέστπορτ για την ανάγνωση της διαθήκης του: η χήρα του, Τζόαν Γούντγουτορντ, με τις τρεις κόρες τους (Νελ, Μελίσα και Κλερ-Ολίβια) αλλά και οι δύο κόρες που εκείνος είχε αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο με την Τζάκι Γουάιτ (Στέφανι και Σούζαν). Ο ηθοποιός είχε από καιρό ανακοινώσει ότι σκόπευε να αφήσει σε κάθε παιδί του 30 εκατομμύρια δολάρια και μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αλλά και του ιδρύματός του. Εκπλήξεις, λοιπόν, δεν αναμένονται. Αλλά τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι. Σύμφωνα με το 18 σελίδων έγγραφο, η κινητή και ακίνητη περιουσία του, αξίας 600 εκατομμυρίων, περνάει αποκλειστικά στα χέρια της Γούντγουορντ, η οποία όμως έχει το δικαίωμα να τη μεταβιβάσει στους κληρονόμους της μόνο μετά το θάνατό της. Τα βραβεία του (3 Οσκαρ και 3 Χρυσές Σφαίρες) κληροδοτούνται στο Newman’s Own Foundation, μαζί με τη βιομηχανία τροφίμων του. Διαχειριστές και των δύο ορίζονται o έμπιστος λογιστής του Μπράιαν Μέρφι και ο σύμβουλός του Ρόμπερτ Φόρεστερ.

Το σοκ για τις κόρες του είναι μεγάλο. Είναι αλήθεια πως ο Νιούμαν τις είχε μεγαλώσει με μάλλον αντισυμβατικό τρόπο, που σε τίποτα δεν θύμιζε την ανατροφή των κακομαθημένων παιδιών των σταρ, που έχουν ό,τι λαχταρήσουν και τελικά δεν εκτιμούν τίποτα. «Τα πολλά χρήματα θα καταστρέψουν τις φιλοδοξίες σας και θα σαμποτάρουν τη ζωή σας», τους έλεγε. Αλλά η σύζυγός του επέμενε πως όφειλε να τις στηρίξει με ένα χρηματικό ποσό το οποίο θα λειτουργούσε ως εφαλτήριο για το μέλλον τους – και τον είχε πείσει. Τι μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη;

Το θερμό καλοκαίρι του 2015

Παρά την απογοήτευσή τους, οι θυγατέρες του Νιούμαν αποφάσισαν τότε να μην προσβάλουν τη διαθήκη – από σεβασμό στον πατέρα τους αλλά και στην 85χρονη σήμερα Γούντγουορντ, την οποία δεν ήθελαν να επιβαρύνουν με το άγχος μιας τέτοιας δικαστικής διαμάχης και της δημοσιότητας που αναπόφευκτα αυτή θα έπαιρνε. Ο νέος ισχυρός άνδρας της Newman’s Own, άλλωστε, Ρόμπερτ Φόρεστερ, τις είχε διαβεβαιώσει ότι θα εκπροσωπούνται με μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο και ότι καμιά απόφαση δεν επρόκειτο να ληφθεί ερήμην τους. Η Νελ θα εξακολουθούσε να βρίσκεται επικεφαλής της θυγατρικής εταιρείας με τα οργανικά προϊόντα την οποία είχε δημιουργήσει. Πριν από λίγες εβδομάδες, όμως, η ανακωχή φαίνεται πως έπαψε να ισχύει. Το συμβόλαιο της 56χρονης Νελ με την εταιρεία έληξε και δεν ανανεώθηκε. Και τα προϊόντα της Newman’s Organics κυκλοφορούν πλέον χωρίς τη φωτογραφία της στην ετικέτα τους.

Τις τεταμένες σχέσεις των κληρονόμων του Πολ Νιούμαν με τους διαχειριστές της Newman’s Own αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Vanity Fair – με συνέντευξη της Σούζαν Νιούμαν. «Ο Φόρεστερ κρατάει όμηρο την οικογένειά μας. Εχει ξεχάσει πόσο μεγάλη ευθύνη έχει να διαφυλάττει τη φήμη του πατέρα μου και να υλοποιεί όσα εκείνος είχε οραματιστεί. Και, φυσικά, εμείς δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια», δήλωσε. «Ο Πολ ποτέ δεν αντιμετώπισε τη Newman’s Own ως οικογενειακή επιχείρηση. Πριν από χρόνια εξέτασε το ενδεχόμενο να εναλλάσσονται οι κόρες του στο διοικητικό συμβούλιο αλλά τελικά το απέρριψε», απάντησε ο CEO της Newman’s Own.

Σε ποιες νομικές ενέργειες θα καταφύγει η Σούζαν; Θα ακολουθήσουν οι αδελφές της; Θα πάρει θέση η Τζόαν Γούντγουορντ; Ο αμερικανικός Τύπος καταθέτει ποικίλα σενάρια για το θερμό καλοκαίρι των Νιούμαν και την έκβαση της αναμέτρησης. Αλλωστε ο πόλεμος μόλις ξέσπασε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή