Τρεις Τούρκοι εισαγγελείς «απέδρασαν» πριν από τη σύλληψη

Τρεις Τούρκοι εισαγγελείς «απέδρασαν» πριν από τη σύλληψη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν αρχίσει έρευνα για διαφθορά, με στόχο συνεργάτες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκατέλειψαν εσπευσμένα την Τουρκία μερικές ώρες πριν εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή τους, μετέδωσε χθες το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Διαφυγή πριν το ένταλμα

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει προχθές, Δευτέρα, τη σύλληψη των Ζεκερίγια Οζ, Τζελάλ Καρά και Μεχμέτ Γιουζγκέτς με την κατηγορία ότι «σχημάτισαν εγκληματική οργάνωση» για να «αποπειραθούν να ανατρέψουν διά της βίας την κυβέρνηση». Ομως η αστυνομία ανακάλυψε πως οι δύο πρώτοι είχαν διαφύγει από την Τουρκία για τη Γεωργία νωρίς το πρωί της Δευτέρας με διαφορά 10 λεπτών ο ένας από τον άλλον, όπως μετέδωσε το πρακτορείο. Το «Ανατολή» διευκρινίζει πως πληροφορήθηκαν ότι ήταν στόχοι εντάλματος σύλληψης πριν αυτό εκδοθεί επισήμως.

Οι δύο εισαγγελείς μετέβησαν στη συνέχεια στην Αρμενία, σύμφωνα με τον Κεμάλ Γκιρίτ, τον κυβερνήτη της επαρχίας Αρτβίν, στη Μαύρη Θάλασσα. Συμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Αγκυρα ήρθε σε επαφή με τις γεωργιανές αρχές για να ζητήσει την έκδοσή τους. Η τουρκική αστυνομία καταζητεί τον τρίτο εισαγγελέα, τον Μεχμέτ Γιουζγκέτς, ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει, διευκρινίζει η εφημερίδα. Οι τρεις εισαγγελείς είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Μάιο, με την κατηγορία ότι καταχράστηκαν την εξουσία τους, όταν πραγματοποίησαν, τον Δεκέμβριο του 2013, μια έρευνα για διαφθορά, η οποία συγκλόνισε την κυβέρνηση του Ερντογάν που ήταν τότε πρωθυπουργός, καθώς στρεφόταν εναντίον τεσσάρων υπουργών της. Οι κατηγορίες για διαφθορά εγκαταλείφθηκαν αργότερα λόγω «έλλειψης αποδείξεων».

Αφότου ανέβηκε στην εξουσία, το 2003, ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία τον Αύγουστο του 2014, έχει πολλαπλασιάσει τις μηνύσεις για δυσφήμηση ή εξύβριση σε βάρος των αντιπάλων του, είτε πρόκειται για πολιτικούς αντιπάλους είτε για δημοσιογράφους, δικαστικούς ή απλούς πολίτες. Ο Ερντογάν είχε καταγγείλει αυτή την έρευνα ως απόπειρα «δικαστικού πραξικοπήματος», η οποία υποκινήθηκε από τον πρώην σύμμαχο και νυν χειρότερο εχθρό του, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ και έχει οπαδούς στην τουρκική δημόσια διοίκηση. Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος διεξάγει έκτοτε έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον του Γκιουλέν και οι Αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις στην αστυνομία, όπως και στο δικαστικό σύστημα, συλλαμβάνοντας όλους όσοι θεωρούνται προσκείμενοι στον ιεροκήρυκα.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να αποφασίσουν οριστικά εάν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού υπό την πίεση του Ερντογάν για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και εν μέσω των κλιμακούμενων επιθέσεων από Κούρδους και μαρξιστές. Πριν από τη συνάντηση ο ηγέτης του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε συνάντηση με τους υπουργούς του, τους οποίους συμβουλεύτηκε κατά πόσον είναι σκόπιμη μια συμπραξη με το CHP. Επιπλέον, λίγες ώρες προτού αρχίσουν οι διαβουλεύσεις, ο υπερεθνικιστής ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε από τα δύο κόμματα να μη χάνουν καιρό και να σφραγίσουν επιτέλους τη συμφωνία συνεργασίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Νταβούτογλου βλέπει με θετικό μάτι τη σύμπραξη με το CHP, ενώ ο Ερντογάν θεωρεί πως μια νέα προσφυγή στις κάλπες θα εξασφαλίσει στο ΑΚΡ την απόλυτη πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή