Η Τουρκία έπληξε στόχους του ΡΚΚ

Η Τουρκία έπληξε στόχους του ΡΚΚ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Δεκαεπτά στόχους του κουρδικού ΡΚΚ στην επαρχία Χακαρί της Νοτιοανατολικής Τουρκίας έπληξαν και εξουδετέρωσαν χθες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, μία ημέρα μετά το κύμα επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο εννέα μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικού τμήματος στη συνοικία Σουλτανμπεϊλί, στην ασιατική όχθη του Βοσπόρου, η οποία οδήγησε στον θάνατο ενός αστυνομικού και στον τραυματισμό οκτώ ακόμη.

«Δεκαεπτά στόχοι των αυτονομιστών-τρομοκρατών επλήγησαν με ακρίβεια και εξουδετερώθηκαν», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων», σχετικά με τους βομβαρδισμούς στη Χακαρί, που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με το Ιράν και το Ιράκ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν, επίσης, ότι ομάδα του ΡΚΚ επιτέθηκε εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στην επαρχία Σιρνάκ, γειτονική της Χακαρί, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη, ύστερα από ανταλλαγή πυρών, η οποία διήρκεσε 20 λεπτά.

Σε άλλο περιστατικό, ένας αντάρτης του ΡΚΚ σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Τούρκους στρατοχωροφύλακες στην επαρχία Μπινγκόλ.

Απειλείται η «εκεχειρία»

Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων, τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα «συντονισμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», απειλούν την προοπτική ειρήνευσης, την οποία είχε δημιουργήσει η ειρηνευτική διαδικασία με το ΡΚΚ, η κατάπαυση του πυρός που είχαν συμφωνήσει το 2013 οι δύο πλευρές, αλλά και η είσοδος του φιλοκουρδικού αριστερού κόμματος HDP στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η κυβέρνηση Νταβούτογλου υποστηρίζει ότι το ΡΚΚ αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για τη χώρα, ισάξιο με εκείνον του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), ενώ, από τη μεριά τους, οι Κούρδοι υποπτεύονται ότι η Αγκυρα εκμεταλλεύεται τον διευρυμένο της ρόλο στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ κατά του ISIS, για να ποδηγετήσει πολιτικά και στρατιωτικά την κουρδική μειονότητα της χώρας.

Η όξυνση των τελευταίων εβδομάδων υποχρέωσε τον επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να επιδιώξει να αποστασιοποιήσει το κόμμα του από το ΡΚΚ και τη στρατηγική βίας της ένοπλης οργάνωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε την Εθνοσυνέλευση να άρει τη βουλευτική ασυλία των Κούρδων κοινοβουλευτικών που διατηρούν αποδεδειγμένα δεσμούς με το ΡΚΚ.

Από την οξεία κριτική του προέδρου δεν ξέφυγε ούτε ο Ντεμιρτάς, για τον οποίο ο Ερντογάν είπε ότι «αδυνατεί –ή δεν επιθυμεί– να πάρει θέση εναντίον του ΡΚΚ, το οποίο αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ». Τα μέλη του HDP στην Eθνοσυνέλευση αντιμετωπίζουν πιθανή εισαγγελική δίωξη για συνέργεια με τρομοκρατική οργάνωση.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει το HDP σε θέση άμυνας, ιδιαίτερα με την προοπτική των πρόωρων εκλογών. Οσο περισσότερο η κυβέρνηση ταυτίζει το HDP με την τρομοκρατία, ασκώντας διώξεις εναντίον μελών του και χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ για τη δαιμονοποίησή τους, τόσο περισσότερους ψηφοφόρους θα απομακρύνουν από αυτούς. Παρατηρούμε μία σαφή απόπειρα απομόνωσης του φιλοκουρδικού κόμματος», λέει χαρακτηριστικά ο Χένρι Μπάρκι, επικεφαλής του προγράμματος Mελετών Μέσης Ανατολής στο Iνστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Woodrow Wilson της Ουάσιγκτον.

Παρότι το HDP διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το ΡΚΚ, το κοινοβουλευτικό κόμμα ασκεί αμελητέα επιρροή στο ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα, το οποίο και αντιμετωπίζει ως ενδοτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή