Πενήντα οι νεκροί από τις εκρήξεις στη ΒΑ Κίνα

Πενήντα οι νεκροί από τις εκρήξεις στη ΒΑ Κίνα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TIANTZIN. Δύο εκρήξεις έλαβαν χώρα σε βιομηχανική περιοχή του λιμανιού της Τιαντζίν στη ΒΑ Κίνα, στην οποία αποθηκεύονταν τοξικά χημικά και αέρια, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 12 ήταν πυροσβέστες, όπως δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι. Περίπου 700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, οι 71 εκ των οποίων σοβαρά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τιαντζίν, ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» μεταδίδει ότι μαίνονται δύο φωτιές.

Οι εκρήξεις της Τετάρτης ήταν τόσο ισχυρές ώστε να καταγραφούν από δορυφόρους στο Διάστημα και να προκαλέσουν ωστικό κύμα που έφτασε σε συγκροτήματα κατοικιών πολλά χιλιόμετρα μακριά. Διαδικτυακά βίντεο έδειξαν πύρινες μπάλες να εκτοξεύονται στον ουρανό, και η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ κατέγραψε την έκρηξη ως σεισμική δόνηση. Μεγάλες εκτάσεις του λιμανιού –του δέκατου μεγαλύτερου στον κόσμο– καταστράφηκαν ολοσχερώς, κοντέινερ πετάχθηκαν σαν σπιρτόξυλα, εκατοντάδες αυτοκίνητα πήραν φωτιά και πολλά κτίρια κάηκαν εντελώς, σύμφωνα με το Reuters.

Χθες διετάχθη έρευνα για τα αίτια της έκρηξης, το «Νέα Κίνα» όμως ισχυρίζεται ότι αρκετά κοντέινερ είχαν πάρει φωτιά από πριν. Αλλωστε, τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Κίνα ύστερα από τρεις δεκαετίες ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης. Πέρυσι, έκρηξη σε εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Αν. Κίνα προκάλεσε τον θάνατο 75 ατόμων.

Το κρατικό κανάλι «Νέα του Πεκίνου» ανέφερε πως η πυροσβεστική υπηρεσία είχε χάσει επικοινωνία με 36 πυροσβέστες. Το απόγευμα, το «Νέα Κίνα» μετέδωσε ότι 18 αγνοούνταν ενώ 66 άλλοι δέχονταν ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομεία. Το πρακτορείο, επίσης, αναφέρει ότι περίπου 1.000 πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν μια φωτιά που εκδηλώθηκε σε αποθήκη με «επικίνδυνα εμπορεύματα».

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απαίτησε από τις Αρχές «να καταβάλουν προσπάθειες για να διασώσουν και να περιθάλψουν τους τραυματίες και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων και της περιουσίας τους». Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι θα έχουν «αυστηρή μεταχείριση». Σοκαρισμένοι, κάτοικοι έτρεξαν στα νοσοκομεία για να μάθουν νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Φωτογραφίες στις ιστοσελίδες κινεζικών ΜΜΕ και social media απεικόνιζαν κατοίκους και εργάτες, μερικοί εκ των οποίων αιμορραγούσαν, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Οι Αρχές εκτιμούσαν ότι εκρήξεις ανάγκασαν περίπου 6.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Γκρι σύννεφα υψώνονταν πάνω από την περιοχή της έκρηξης και αρκετά φορτηγά που μετέφεραν αστυνομικούς κατευθύνονταν προς την περιοχή. Οι εκρήξεις κατέστρεψαν παράθυρα κτιρίων και αυτοκίνητα, καθώς και όλους τους τοίχους σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από την έκρηξη.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, από ένα κτίριο αρκετά μακριά από τον τόπο της έκρηξης, καταγράφει την αρχική έκρηξη που ακολουθήθηκε από δεύτερη, πολύ δυνατότερη. Στη συνέχεια, ακούγεται μία φωνή που λέει: «Το κτίριό μας σείεται. Αυτό είναι ατομική βόμβα;». Σύμφωνα με το «Νέα Κίνα», η πρώτη έκρηξη ισοδυναμούσε με 3 τόνους δυναμίτη ενώ η δεύτερη με 21 τόνους δυναμίτη. Στη ιστοσελίδα της εταιρείας στην οποία ανήκει η αποθήκη αναγράφεται ότι είναι μια εταιρεία εγκεκριμένη από την κυβέρνηση για αποθήκευση επικίνδυνων εμπορευμάτων. Σύμφωνα πάντως με το Κινεζικό Γραφείο Ασφαλείας, δύο χρόνια νωρίτερα είχε διαπιστωθεί πως η εταιρεία παραβίαζε τους κανόνες ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή