48ωρη εκεχειρία αποφασίστηκε στη Συρία

48ωρη εκεχειρία αποφασίστηκε στη Συρία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Την κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες συμφώνησαν χθες οι αντιμαχόμενες παρατάξεις της Συρίας, χάρη στη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του Ιράν, που σηματοδοτεί νέα διπλωματική προσέγγιση από τις εμπλεκόμενες περιφερειακές δυνάμεις. Η εκεχειρία αφορά τις μάχες μεταξύ των ανταρτών και του στρατού που υποστηρίζεται από δυνάμεις της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στην κωμόπολη Ζαμπαντάνι και σε χωριά της επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας. Οι δύο περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο λυσσαλέων μαχών τον τελευταίο μήνα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι οι συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν με άκρα μυστικότητα υπό την αιγίδα Τουρκίας και Ιράν, διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, ενώ η εκεχειρία θα μπορούσε να επεκταθεί χρονικά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία για την απομάκρυνση αμάχων και ενόπλων τμημάτων από τις περιοχές.

Αξιωματούχοι του καθεστώτος Ασαντ ανέφεραν χθες ότι η Τεχεράνη άσκησε έντονες πιέσεις στο καθεστώς της Δαμασκού, ώστε να αποδεχθεί τις προτάσεις, ενώ ανάλογες πιέσεις φέρεται να άσκησε και η Αγκυρα στους Σύρους αντάρτες που στηρίζει.

Η διπλωματική πρωτοβουλία δείχνει ότι Αγκυρα και Τεχεράνη είναι αποφασισμένες να εκμεταλλευθούν την επιρροή τους, επιδιώκοντας το τέλος του εμφυλίου στη Συρία που έχει προκαλέσει έως τώρα περισσότερους από 250.000 θανάτους, αφήνοντας 10 εκατ. ανθρώπους άστεγους. Ιράν και Τουρκία βλέπουν επίσης με φρίκη την ενίσχυση του Ισλαμικού Μετώπου, το οποίο αξιοποιεί περίτεχνα τον εμφύλιο της Συρίας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμετ Ζαρίφ επισκέφθηκε χθες τη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ, με τον οποίο αναμενόταν να συζητήσει νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη λήξη του εμφυλίου.

Λίγο πριν από την άφιξη του κ. Ζαρίφ στη συριακή πρωτεύουσα, αντάρτες βομβάρδισαν συνοικία της Δαμασκού με πυρά όλμων, ενώ η συριακή αεροπορία πραγματοποίησε βομβαρδισμούς ανταρτικών θέσεων σε αντίποινα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, 13 κάτοικοι της Δαμασκού σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν από τα ανταρτικά πυρά, ενώ 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή