Αέρα νικητή έχει το τουρκικό ΑΚΡ

Αέρα νικητή έχει το τουρκικό ΑΚΡ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Με αισιοδοξία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, χάρη στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που το εμφανίζουν να βρίσκεται πολύ κοντά στην αυτοδυναμία.

Παρά την αποτυχία του κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση, εξαιτίας του ποσοστού του 41% των ψήφων, το οποίο εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, στελέχη του κόμματος δήλωναν τις τελευταίες ημέρες ότι οι επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

Η στρατιωτική εκστρατεία, την οποία εξαπέλυσε η Τουρκία τον περασμένο μήνα εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών στα νοτιοανατολικά της χώρας και στο βόρειο Ιράκ, καθώς και κατά των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενίσχυσε όμως τα ποσοστά δημοτικότητας του ΑΚΡ, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες αυτοδυναμίας, σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση της Αγκυρας χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις αυτές «συντονισμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», παρότι επικριτές της επισημαίνουν ότι κύριος στόχος του τουρκικού στρατού είναι οι Κούρδοι και η ανάκτηση χαμένων ψήφων.

Το ΑΚΡ διεξάγει εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες συνομιλίες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κεμαλικό CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος. Την ίδια στιγμή, ο ιδρυτής του ΑΚΡ και πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ευνοεί την προοπτική προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ελπίζοντας σε βελτίωση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος.

«Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο έδωσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μπορεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Η κυβέρνηση συνεργασίας, όμως, προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα ομονοήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια χθεσινής του ομιλίας στην Αγκυρα.

Σε χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Andy-Ar, η πρόθεση ψήφου υπέρ του ΑΚΡ εμφανιζόταν να έχει ενισχυθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τα ποσοστά των εκλογών του Ιουνίου, φθάνοντας στο 42,8%. Παρότι το ποσοστό αυτό παραμένει οριακό για την εξασφάλιση του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών στην εθνοσυνέλευση για τον σχηματισμό αυτόνομης κυβέρνησης, δύο άλλες σφυγμομετρήσεις δείχνουν το ΑΚΡ να εξασφαλίζει ικανό αριθμό εδρών.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον ηγέτη του CHP, για τον τελευταίο γύρο συνομιλιών, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Σε χθεσινές του δηλώσεις σε δημοσιογράφους, όμως, ο κ. Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένουν κάποια «ιστορική ανακοίνωση».

Στις δηλώσεις του την Τρίτη, ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια που ορίζει το τουρκικό σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στενεύουν, υπενθυμίζοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία της 23ης Αυγούστου πλησιάζει.

Στελέχη του ΑΚΡ υποστηρίζουν ότι η προοπτική διεξαγωγής εκλογών στις 22 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής του G20 στην Τουρκία, κερδίζει έδαφος στο κόμμα.

Την ίδια ώρα, ο περιορισμένης κλίμακας πόλεμος του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών συνεχιζόταν χθες στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ενας Τούρκος στρατιώτης και δύο μέλη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν χθες στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, ύστερα από επίθεση Κούρδων αυτονομιστών σε φυλάκιο του στρατού.

Αναφορές πρακτορείων

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» ανέφερε χθες ότι 390 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων του ΡΚΚ. Την ίδια στιγμή, όμως, δυτικά ειδησεογραφικά προκτορεία υπολόγισαν τον αριθμό Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων στους 30. «Ενα κράτος, που δέχεται ένοπλη επίθεση δικαιούται να αμυνθεί με τα όπλα. Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή