Εκτελέσθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Β. Κορέας

Εκτελέσθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Β. Κορέας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Συνεχίζεται η επίδειξη βαρβαρότητας από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, αφού, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα νοτιοκορεατικών ΜΜΕ, ο Βορειοκορεάτης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτελέστηκε από απόσπασμα φέτος, επειδή άφησε να διαφανούν σημάδια δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Το πρακτορείο ειδήσεων Γιονχάπ, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι εκτελέστηκε ο 63χρονος Τσόε Γιονγκ Γκον, πρώην στέλεχος της επιτροπής Βορειο-Νοτιοκορεατικής Συνεργασίας. Πρόκειται για την εκτέλεση ενός ακόμη ανώτατου αξιωματούχου σε μια σειρά διώξεων κατά κυβερνητικών στελεχών από όταν ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, στα τέλη του 2011.

Το πρακτορείο εξήγησε ότι ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη δασική πολιτική του Κιμ τον Μάιο και επέδειξε πλημμελείς εργασιακές επιδόσεις, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το οποίο διαχειρίζεται τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σε μήνυμα που έλαβε από το Reuters ότι ο Τσόε δεν έχει θεαθεί δημοσίως εδώ και οκτώ μήνες και πως ελέγχει στενά την κατάσταση. Αν επιβεβαιωθεί η εκτέλεση αυτή, θα είναι η δεύτερη από την αρχή του χρόνου, μετά την ανακοίνωση τον Απρίλιο της εκτέλεσης του Βορειοκορεάτη υπουργού Αμυνας Χιον Γιονγκ Τσολ, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε από την Πιονγιάνγκ. Ο Τσόε Γιονγκ Γκον εθεάθη για τελευταία φορά στα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης τον Δεκέμβριο, στην επέτειο του θανάτου του Κιμ Γιονκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης. Το 2004, συμμετείχε στα εγκαίνια του Βιομηχανικού Κέντρου Καεσόνγκ, του πάρκου που τελεί υπό κοινή διοίκηση μαζί με τη Σεούλ, του μοναδικού κοινού σχεδίου των δύο χωρών.

Η Σεούλ «παρακολουθεί από κοντά το ενδεχόμενο να υπάρχουν αλλαγές στην κατάσταση του κ. Τσόε», ανέφερε το υπουργείο. Τον Απρίλιο, οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει πως ο Βορειοκορεάτης υπουργός Αμυνας έπεσε θύμα μιας εκκαθάρισης και μπορεί να εκτελέσθηκε με χρήση αντιαεροπορικού πυροβόλου για ανυποταξία και επειδή αποκοιμήθηκε στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης. Οι βορειοκορεατικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτή την εκτέλεση. Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τον Ιούλιο πως διόρισε στη θέση του υπουργού Αμυνας τον στρατηγό Πακ Γιονγκ Σικ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι θεσπίζει τη δική της ζώνη ώρας, απομακρυνόμενη κατά μισή ώρα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της γειτονιάς της. Ετσι αύριο, κατά την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση της Κορέας από την Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Πιονγιάνγκ θα γυρίσει τα ρολόγια της 30 λεπτά πίσω, ερχόμενη πλέον σε οριστική ρήξη με το ιαπωνικό αποικιοκρατικό παρελθόν της.

Αυτή τη στιγμή η τοπική ώρα σε Βόρεια, Νότια Κορέα και Ιαπωνία είναι η ίδια, δηλαδή εννέα ώρες μπροστά από την ώρα Γκρίνουιτς (GMT). Αυτό καθορίστηκε στη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής και όταν η Κορέα ήταν ενιαία, δηλαδή από το 1910 ώς το 1945. «Οι μοχθηροί Ιάπωνες ιμπεριαλιστές διέπραξαν ασυγχώρητα εγκλήματα, στερώντας από την Κορέα ακόμη και τη δική της ώρα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του επίσημου βορειοκορεατικού πρακτορείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή