Ο άλλος πόλεμος του Βλ. Πούτιν

Ο άλλος πόλεμος του Βλ. Πούτιν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να υπονομεύει την παγκόσμια ειρήνη και τα πολιτικά δικαιώματα, όμως σε κάτι άλλο τα πάει πολύ καλά: στο να παρατείνει τις ζωές των συμπατριωτών του. Το 2013, το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία ήταν 71 έτη, μικρότερο και από τη χειρότερη σε αυτόν τον τομέα πολιτεία των ΗΠΑ και σχεδόν μία δεκαετία κάτω από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών. Εκείνη τη χρονιά, ο Πούτιν διέταξε την κυβέρνησή του να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής στα 74 έτη ώς το 2018. Και, παρότι η Ρωσία δύσκολα θα φτάσει αυτόν τον στόχο, είναι εντυπωσιακό πόση πρόοδος έχει σημειωθεί στη μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων.

Το 2006, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια ιδιαιτέρως επιθετική εκστρατεία για να αποθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ, στην οποία περιλαμβάνονταν περιορισμός στην αδειοδότηση επιχειρήσεων και στον αριθμό δυνατών πωλήσεων, καθώς και σημαντική αύξηση των φόρων. Ακόμα δόθηκε η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να περιορίσει τις ώρες που μπορούν να πωλούνται τα σκληρά ποτά. Αν και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν τηρούν τους συγκεκριμένους νόμους, γενικά φαίνεται να υπάρχει αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση κινήθηκε εξίσου επιθετικά και κατά του καπνίσματος. Η διαφήμιση σχετικών προϊόντων απαγορεύθηκε, προειδοποιητικές επιγραφές τοποθετήθηκαν στα κουτιά και απαγορεύθηκε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση αύξησε όχι μόνο τους φόρους στα τσιγάρα, άλλα και τη χρηματοδότηση στα προγράμματα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τα παιδιά από το να αρχίσουν αυτή την επιβλαβή συνήθεια.

Τα σημάδια σε σχέση με την προσπάθεια είναι ιδιαιτέρως θετικά. Το ποσοστό γυναικών που καπνίζουν μειώθηκε από το 15% το 2004 στο 8% το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης και Οικονομικών Επιχειρήσεων. Για τους άνδρες τα ποσοστά μειώθηκαν από το 61% στο 41% – παραμένουν πολύ υψηλά, αλλά η πτωτική τάση είναι σαφώς ενθαρρυντική.

Ως προς το αλκοόλ, η κατανάλωση έχει μειωθεί λιγότερο θεαματικά. Από έναν μέσο όρο κατανάλωσης 12,3 λίτρων ανά άτομο το 2007 σε 11,2 λίτρα το 2012. Το στοιχείο αυτό αποκρύπτει ένα άλλο σημαντικό γεγονός, την αλλαγή σε σχέση με το τι πίνουν οι Ρώσοι. Από το 2000 ώς το 2010 έχει διπλασιαστεί η κατανάλωση μπίρας, ενώ έχει πέσει στο μισό η κατανάλωση σκληρών ποτών.

Ολα αυτά είναι σαφώς καλά νέα για τη Ρωσία, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η τιμή παίζει πρωταρχικό ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης στο αλκοόλ και στα τσιγάρα. Οι μειώσεις αυτές αποδεικνύουν ότι, ακόμα και σε μία χώρα με βαθιά ριζωμένες συνήθειες, όπως η Ρωσία, καλές πολιτικές μπορούν να φέρουν αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή