Μέτρα ασφαλείας για πρόσφυγες στη Σουηδία

Μέτρα ασφαλείας για πρόσφυγες στη Σουηδία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους όπου διαμένουν πρόσφυγες που έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο, καθώς οι αστυνομικές αρχές φοβούνται μήπως το διπλό –και ανεξιχνίαστο μέχρι στιγμής– φονικό που έλαβε χώρα στο τμήμα κουζινών του καταστήματος ΙΚΕΑ στο Βεστερός της κεντρικής Σουηδίας, πυροδοτήσει αντίποινα. Για το φονικό έχουν συλληφθεί και κρατούνται δύο πρόσφυγες από την Ερυθραία, οι οποίοι διέμεναν σε κέντρο προσφύγων και θεωρούνται ύποπτοι. Μέχρι στιγμής, ο ένας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, ενώ ο άλλος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, βαριά τραυματισμένος από πλήγματα από μαχαίρι. Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει πολιτικό κίνητρο.

Η Σουηδία είναι ένα από τα πιο φιλόξενα ευρωπαϊκά κράτη για τους πρόσφυγες και το 2014 δέχθηκε 81.200 πρόσφυγες ασύλου, δηλαδή το 13% του ευρωπαϊκού συνόλου.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλοί πρόσφυγες έρχονται στη Σουηδία από χώρες που σπαράσσονται από πολέμους, που έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους τι πάει να πει βία και έχουν υποστεί βαθιά ψυχολογικά τραύματα», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ.

Ενδεικτικά, τους πρώτους επτά μήνες του 2015 κατέθεσαν αίτηση για άσυλο 4.257 πολίτες Ερυθραίας, οι οποίοι αποτελούν πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα αιτούντων άσυλο, μετά τους Σύρους.

Παρ’ όλα αυτά, το σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη Εγκληματικών Ενεργειών επισήμανε ότι την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν αρκετά εγκλήματα μίσους. Ενα από τα τελευταία περιστατικά αφορά τον τραυματισμό δύο αστέγων προσφύγων από σφαίρες ενώ κοιμούνταν σε αυτοκίνητο στην πόλη Μπόντεν, στα βόρεια της χώρας.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το κατάστημα ΙΚΕΑ στο Βεστερός της κεντρικής Σουηδίας όπου συνέβη το τραγικό συμβάν και ο θανάσιμος τραυματισμός των δύο πελατών με μαχαίρι, ανακοίνωσε ότι προσωρινά διακόπτει τις πωλήσεις μαχαιριών. Οπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του καταστήματος, Ματίας Γιόχανσον, η απόφαση είναι προσωρινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή