ΚΟΣΜΟΣ

Η Νεφερτίτη πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών

13s9nefertiti1

Τι μπορεί να κρύβεται, άραγε, πίσω από τις κρυμμένες θύρες του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών, του «αγοριού που ήταν βασιλιάς»; Ενας αμύθητος θησαυρός, υποστηρίζει Βρετανός ερευνητής, ο οποίος πιστεύει ότι αυτές οι κρυφές θύρες οδηγούν στην τελευταία κατοικία της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ειδικότερα, ο Βρετανός αρχαιολόγος δρ Νίκολας Ριβς, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, προέβη στη σχετική ανακοίνωση μετά την προσεκτική μελέτη απεικονίσεων υψηλής ευκρίνειας των τοίχων του ταφικού θαλάμου όπου βρέθηκε ο φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ.

Οι απεικονίσεις αυτές, σύμφωνα πάντα με τον Βρετανό ερευνητή, αποκαλύπτουν την ύπαρξη δύο κρυμμένων εισόδων πίσω από τον περίτεχνα βαμμένο γύψο. Η μία είσοδος μοιάζει να οδηγεί σε κάποιο είδος αποθήκης, ενώ η άλλη φαίνεται ότι οδηγεί σε ένα χώρο που αποτελεί συνέχεια του ταφικού θαλάμου του νεαρού φαραώ. Ο δρ Ριβς εκφράζει την πεποίθηση πως πίσω από την κρυμμένη πόρτα βρίσκεται ο ταφικός θάλαμος της Νεφερτίτης. Αν η θεωρία του επαληθευθεί, οι θησαυροί που θα βρεθούν θα επισκιάσουν τον θησαυρό που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών. Ο δρ Ριβς ανέπτυξε τη θεωρία του σε εργασία η οποία δημοσιεύθηκε από το πρόγραμμα Βασιλικών Τάφων Αμάρνα, του οποίου είναι επικεφαλής. Οπως αναφέρει, η μελέτη των τομογραφικών απεικονίσεων, για μια περίοδο αρκετών μηνών, κατέληξε σε ένα συγκλονιστικό συμπέρασμα. Υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη δύο άγνωστων μέχρι σήμερα θυρών, που όπως φαίνεται δεν έχουν παραβιαστεί από την αρχαιότητα. Οι συνέπειες μιας τέτοιας ανακάλυψης θα είναι συνταρακτικές.

Η αλήθεια είναι ότι το μικρό μέγεθος και το σχήμα του ταφικού θαλάμου του φαραώ Τουταγχαμών –επιπλέον, με περίτεχνο στολισμό– παραξένευαν τους αρχαιολόγους από την ημέρα που ανακαλύφθηκε ο τάφος, το 1922, από τον Χάουαρντ Κάρτερ. Εκτοτε, μάλιστα, έλεγαν οι ειδικοί, ότι έμοιαζε σαν να πρόκειται για προθάλαμο κάποιου άλλου χώρου και όχι για τον τάφο ενός βασιλιά. Ο δρ Ριβς πιστεύει ότι ο χώρος οικοδομήθηκε ως επέκταση ενός άλλου τάφου, που ανήκει στη βασίλισσα Νεφερτίτη. Πασίγνωστη για την καλλονή της, η Νεφερτίτη ήταν σύζυγος του φαραώ Ακενατόν, πατέρα του Τουταγχαμών, και βασίλεψε μαζί του τον 14ο αιώνα π.Χ.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που εντείνεται το κυνήγι για τη Νεφερτίτη. Το 2003, η Τζόαν Φλέτσερ του Πανεπιστημίου του Γιορκ, αναφέρει το CNN, ανακοίνωσε ότι η ομάδα της είχε αναγνωρίσει μια άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή μούμια, που έγινε γνωστή ως η «νεότερη κυρία» και είχε βρεθεί στον μυστικό θάλαμο ταφικού μνημείου στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Μάλιστα, τότε η δρ Φλέτσερ πίστευε πως η μούμια ανήκε στη Νεφερτίτη διότι υπήρχαν στοιχεία που υπεδείκνυαν την ύπαρξη ενός κεφαλόδεσμου από τη Νουβία που ήταν διαδεδομένος κατά την περίοδο Αμάρνα (όταν όπως πιστεύεται έζησε η Νεφερτίτη). Η θεωρία αυτή, πάντως, αμφισβητήθηκε έντονα από τον Ζαχί Χαουάς, τότε γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ενώ τελικά αποδείχθηκε ότι η μούμια ανήκε σε ένα αγόρι 15 ετών.