Συρία: Τουλάχιστον 82 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές σε αγορά

Συρία: Τουλάχιστον 82 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές σε αγορά

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Συρίας εναντίον μιας αγοράς βορειανατολικά της Δαμασκού, γνωστοποίησαν μέλη των ομάδων διάσωσης στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και επιβεβαίωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση στη Ντούμα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό, σύμφωνα με τη μκο και τα μέλη του τοπικού παραρτήματος της Συριακής Πολιτικής Προστασίας, μιας ομάδας εθελοντών που δηλώνει ότι παρέχει βοήθεια στους αμάχους.

«Το καθεστώς βομβάρδισε έξι φορές μία πολυσύχναστη αγορά στο κέντρο της Ντούμας και τέσσερις φορές τα περίχωρα. Τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 250 τραυματίστηκαν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

«Μετά τον πρώτο βομβαρδισμό, κόσμος συγκεντρώθηκε στο σημείο και τότε ακολούθησαν επιπλέον πλήγματα» εξήγησε ο ίδιος, που σημείωσε ότι πολλοί τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι.

Μια πηγή των συριακών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι η πολεμική αεροπορία διεξήγαγε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ντούμα και στη γειτονική Χαράστα, στοχοθετώντας το αρχηγείο της οργάνωσης Στρατός του Ισλάμ.

Σε ένα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ακτιβιστές απεικονίζονται δεκάδες πτώματα να κείτονται το ένα δίπλα στο άλλο στο έδαφος. Ορισμένα εξ αυτών έχουν καλυφθεί με ένα λευκό σεντόνι. Σε ένα άλλο βίντεο φαίνονται τα μέλη των ομάδων διάσωσης που μεταφέρουν σορούς σε ένα δρόμο όπου έχουν διασκορπιστεί τρόφιμα και συντρίμμια.

Οι προσόψεις πολλών κτιρίων έχουν καταρρεύσει, ενώ μεταξύ των χαλασμάτων διακρίνεται ένας άνδρας που κρατά ένα τραυματισμένο παιδί στα χέρια του.

Ένας αξιωματούχος της Συριακής Πολιτικής Προστασίας σε επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο Ρόιτερς δήλωσε ότι και τα δύο βίντεο καταγράφθηκαν σήμερα, ενώ υποστήριξε ότι η φωνή που ακούγεται στο υλικό να κάνει λόγο για τη 15η Αυγούστου το έκανε από λάθος.

«Πρόκειται για μία προμελετημένη σφαγή» τόνισε ο Ραχμάν.

«Ο Άσαντ διέπραξε μία νέα σφαγή στη Ντούμα, στοχοθετώντας μία πολυσύχναστη αγορά» κατήγγειλε από την πλευρά του ο Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Τα σημερινά αεροπορικά πλήγματα συμπίπτουν με την επίσκεψη στη Συρία του επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Στέφεν Ο Μπράιαν, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή