Η Τουρκία οδεύει προς εκλογές την 1η Νοεμβρίου

Η Τουρκία οδεύει προς εκλογές την 1η Νοεμβρίου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπεται να αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν θα δώσει εντολή στον Αχμέτ Νταβούτογλου να αναζητήσει τα μέλη του προσωρινού κυβερνητικού σχήματος μέσα στις επόμενες ημέρες. «Οποιος λάβει την εντολή θα είναι εκείνος που θα σχηματίσει την κυβέρνηση εκλογών, που θα αποτελείται από άτομα εντός, αλλά και εκτός Κοινοβουλίου εάν είναι αναγκαίο», είπε ο Ερντογάν την Παρασκευή. «Την 1η Νοεμβρίου, Θεού θέλοντος, η Τουρκία θα βιώσει τις επαναληπτικές εκλογές», πρόσθεσε.

Το τουρκικό σύνταγμα ορίζει ότι όλα τα κόμματα πρέπει να αντιπροσωπεύονται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ανάλογα με τις θέσεις που κατέχουν στο Κοινοβούλιο. Η διαδικασία αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία, που εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, αφού στο παρελθόν τέτοια ρύθμιση δεν είχε κριθεί αναγκαία. Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και η ακροδεξιά Κίνηση Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε αυτή την κυβέρνηση, ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ξεκαθάρισε ότι θα δώσει μέλη του μόνο εάν επιλέξει το ίδιο ποια θα είναι αυτά. Τo HDP πιθανότατα σχεδιάζει να τοποθετήσει τους συν-επικεφαλής του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Καμία νομική ρύθμιση, ωστόσο, δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία. Εάν τα αντιπολιτευτικά κόμματα αρνηθούν, τότε οι άδειες κυβερνητικές θέσεις μπορούν να καταληφθούν από εξωκοινοβουλευτικές πολιτικές προσωπικότητες και τεχνοκράτες, φίλιους προς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα CHP δικαιούται να διορίσει 25 μέλη στην κυβέρνηση, ενώ τα μικρότερα MHP και HDP δικαιούνται από τρία μέλη.

Ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθεί έως και 31/8. Οι Ερντογάν και Νταβούτογλου φέρεται να έχουν συμφωνήσει πως η Τουρκία πρέπει να φτάσει στις εκλογές «γρήγορα και με σθένος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή