Αριστούχος η Μαλάλα Γιουσαφτσάι

Αριστούχος η Μαλάλα Γιουσαφτσάι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορεί να κέρδισε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, να μιλούσε με προέδρους και βασιλιάδες αλλά πρωταρχικό της μέλημα και ενδιαφέρον ήταν η σχολική μελέτη. Η αλήθεια είναι ότι η Μαλάλα Γιουσαφτσάι «έσκισε» και στις σχολικές της εξετάσεις. Η νεότερη βραβευθείσα με Νομπέλ και ακτιβίστρια υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στη μάθηση, η πασίγνωστη πια Μαλάλα Γιουσαφτσάι αποδεικνύεται και άριστη μαθήτρια.

Την ευχάριστη είδηση ανακοίνωσε ο πατέρας της Ζιαουντίν Γιουσαφτσάι, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι τόσο αυτός όσο και η γυναίκα του είναι πολύ περήφανοι που η Μαλάλα κατάφερε να εξασφαλίσει έξι Αριστα με τόνο στο Γενικό Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης (GCE) και άλλα τέσσερα άριστα στο Διεθνές Γενικό Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης (iGCE). Ανάμεσα στα μαθήματα που πήρε άριστα με τόνο είναι και τα μαθηματικά. Η δεκαοκτάχρονη πριν από το 2012 λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή τους όταν δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν λόγω των δραστηριοτήτων της για την προώθηση της εκπαίδευσης των γυναικών. Η Μαλάλα, τα τελευταία χρόνια, αναγκάστηκε να αρνηθεί δεκάδες προσκλήσεις για ομιλίες αλλά και συνεντεύξεις, προκειμένου να μη χάσει ούτε μία ημέρα μαθημάτων στο ιδιωτικό σχολείο θηλέων, το Γυμνάσιο Εντγκμπάστον που φοιτά στο Μπέρμιγχαμ. Η οικογένειά της έχει εγκατασταθεί στη Βρετανία από το 2012, όταν η Μαλάλα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Βασίλισσα Ελισάβετ» της πόλης. Η φοίτηση στο Γυμνάσιο Εντγκμπάστον κοστίζει περίπου 3.878 στερλίνες το εξάμηνο, για τους τελειόφοιτους, αλλά τα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις είναι πολύ υψηλά με το 28% των μαθητριών να εξασφαλίζουν άριστα σε περισσότερα από τα εννιά μαθήματα.

Φυσικά και τα πακιστανικά ΜΜΕ κάλυψαν εκτενώς την ακαδημαϊκή επιτυχία της Μαλάλα και τη συνεχάρησαν για τα θαυμάσια αποτελέσματά της. «Τίποτα από αυτά που καταφέρνει η Μαλάλα Γιουσαφτσάι δεν μας προκαλεί έκπληξη διότι εξακολουθεί να κάνει πάντα το Πακιστάν περήφανο», αναφέρει η εφημερίδα Express Tribune.

Οπως έγινε γνωστό η Μαλάλα κατάφερε να πάρει Α+ στη βιολογία, τη χημεία, τη φυσική αλλά και τις θρησκευτικές σπουδές, ενώ Α πήρε στην Ιστορία, Γεωγραφία, και την αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία. Η Μαλάλα κίνησε για πρώτη φορά την προσοχή μέσα από το ανώνυμο ημερολόγιό της στη γλώσσα Ουρντού που αναδημοσιεύτηκε στη σχετική ιστοσελίδα του ΒΒC. Εκεί περιγράφει την επιθυμία της να εξακολουθήσει να φοιτά στο σχολείο αλλά και γενικώς την προσδοκία των κοριτσιών να έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Τότε, βέβαια, δεκάδες σχολεία θηλέων της κοιλάδας Σουάτ κατεδαφίζονταν από τους Ταλιμπάν. Σε παλαιότερή της συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian, η Μαλάλα είχε εκμυστηρευτεί ότι επιθυμεί να γίνει γιατρός αλλά θα ήθελε στην τελευταία της χρονιά στο σχολείο να ασχοληθεί με τις τέχνες και τα γράμματα. «Θα αποφασίσω να χάσω μία ημέρα μαθήματος για να παρακολουθήσω κάποια εκδήλωση μόνο αν είμαι βέβαιη ότι θα επιφέρει σημαντική αλλαγή» και προσθέτει ότι μέσα στις προθέσεις της είναι να παραμείνει στη Βρετανία μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές της, ενώ επισημαίνει ότι πολλοί πολιτικοί, όπως η Μπεναζίρ Μπούτο, το πρότυπο της Μαλάλα, σπούδασαν στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή