Uggie: O μικρός καλλιτέχνης με τη μεγάλη καρδιά

Uggie: O μικρός καλλιτέχνης με τη μεγάλη καρδιά

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταποκρινόταν πλήρως στον ορισμό του σταρ. Ηταν περιζήτητος στις ταινίες, προκαλούσε παραλήρημα ενθουσιασμού στους φαν του σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, είχε χιλιάδες ακολούθους στο facebook και στο twitter, πήρε βραβείο στα Οσκαρ και στις Κάννες, εξέδωσε την αυτοβιογραφία του, έγινε εφαρμογή για iPad, άφησε το αποτύπωμά του έξω από το Chinese Theatre του Χόλιγουντ και είχε μια… τρυφερή σχέση με τη Ρις Γουίδερσπουν. Τι κι αν ήταν σκύλος. Ο Αγκι έζησε όπως πολλοί άνθρωποι δεν θα τολμούσαν καν να ονειρευτούν. Μολονότι έγινε γνωστός και αγαπήθηκε μέσα από τους ρόλους του στο σινεμά, η ίδια του η ζωή, γεμάτη ανατροπές, έμοιαζε με σενάριο. Κι ο θάνατός του πριν από λίγες μέρες (σε ηλικία 13 ετών, από καρκίνο του προστάτη) έγινε είδηση σε όλο τον κόσμο, με αφιερώματα από τους Times της Νέας Υόρκης μέχρι τη Herald της Νέας Ζηλανδίας.

Οι ειδικοί λένε πως τα Τζακ Ράσελ Τεριέ έχουν έντονη προσωπικότητα, αστείρευτη ενέργεια και είναι εξαιρετικά υπάκουα. Ο Αγκι, που γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 2002 στην Καλιφόρνια, διέθετε σίγουρα το πρώτο και το δεύτερο, αλλά για το τρίτο χαρακτηριστικό δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά. Για τους δύο πρώτους ιδιοκτήτες του, η συγκατοίκηση μαζί του ήταν αφόρητη. Ο νεοφερμένος γαύγιζε ασταμάτητα, κυνηγούσε αυτοκίνητα και πουλιά και σκότωσε τη γάτα της μιας οικογένειας. Λίγο πριν σταλθεί σε άσυλο -όπου πιθανότατα θα έμενε στα αζήτητα και θα θανατωνόταν- τον πρόσεξε ένας φίλος του Ομάρ Φον Μίλερ, που τηλεφώνησε στον γνωστό εκπαιδευτή ζώων του Λος Αντζελες και τον ενημέρωσε για την ύπαρξη του ατίθασου τετράποδου. «Οι φίλοι που τον έχουν λένε πως είναι σκέτος μπελάς. Αλλά εσένα ίσως σε ενδιαφέρει», του είπε. Ο Φον Μίλερ έσπευσε να διαπιστώσει του λόγου το αληθές και ο Αγκι σύντομα βρέθηκε στην έπαυλή του στο βόρειο Χόλιγουντ, με άλλα έξι σκυλιά «εργαζόμενα» στη βιομηχανία του θεάματος. Μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης άρχισε να χτίζεται ανάμεσα στο σκύλο και το νέο του αφεντικό. «Ηταν δραστήριος, με απίστευτη αντίληψη, δεν φοβόταν τίποτα και μάθαινε γρήγορα. Σκέφτηκα πως θα ήταν κρίμα να μην αξιοποιηθούν όλα αυτά τα ταλέντα».

Από τα Οσκαρ στις Κάννες

Με τον καιρό ο Αγκι άρχισε να σαρώνει τα βραβεία σε διαγωνισμούς σκύλων και να εμφανίζεται σε τηλεοπτικά διαφημιστικά. Το 2011 έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στο «Νερό για ελέφαντες», δίπλα στη Ρις Γουίδερσπουν. Την ίδια χρονιά βγήκε στις αίθουσες το «The artist», του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Ο Αγκι έκλεψε την παράσταση υποδυόμενος τον πιστό τετράποδο φίλο του κινηματογραφικού αστέρα του βωβού σινεμά Ζορζ Βαλεντίν (Ζαν Ντιζαρντέν). Η εμπορική επιτυχία του φιλμ και τα βραβεία που συγκέντρωσε (5 Οσκαρ, 2 Χρυσές Σφαίρες, Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού, Χρυσό Φοίνικα και… Palm Dog στις Κάννες) έδωσαν στο εννιάχρονο τότε Τζακ Ράσελ Τεριέ παγκόσμια φήμη – όχι όμως περισσότερα «χρυσά» συμβόλαια. Το 2012, ο Φον Μίλερ αποφάσισε να τον αποσύρει από την ενεργό δράση, λόγω αρθριτικών.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό ενός σκύλου ποτέ δεν θα το μάθουμε. Ομως, από τη γλώσσα του σώματος του Αγκι στις φωτογραφίες και στα βίντεο στο youtube μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε πως η ζωή του ήταν γεμάτη αγάπη και δράση – αυτό που περισσότερο λαχταρά η ράτσα του. Στο ευπώλητο βιβλίο «Uggie, the artist: my story», ο… ίδιος (στην πραγματικότητα η συγγραφέας Γουέντι Χόλντεν) μας έδωσε πολλές πληροφορίες για την «ιδιωτική» του ζωή. Καλύτερος φίλος του ήταν ο Γκρόντο, ένα μπουλντόγκ. Του άρεσε να κάνει σκέιτμπορντ και βουτιές στην πισίνα. Αγαπημένος μεζές του ήταν τα λουκάνικα. «Από την πρώτη στιγμή που είδα τον Ομάρ, ήξερα πως ήταν ο άνθρωπός μου», γράφει. «Λυπάμαι για τα λάθη που έκανα όταν ήμουν κουτάβι. Ημουν πολύ νέος για να ξέρω τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού. Εζησα καλά. Κι όταν οι πατούσες μου δεν θα πατούν πια σ’ αυτήν τη γη, θέλω να με θυμούνται σαν έναν μικρό καλλιτέχνη με μεγάλη καρδιά…»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή