Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το διάλειμμα των καλοκαιρινών διακοπών ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τουρκοκύπριος ομόλογος του Οζντίλ Ναμί με τις ομάδες τους επιστρέφουν την Τρίτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παίρνοντας το νήμα των συνομιλιών από εκεί που το άφησαν στην τελευταία τους συνάντηση της 7ης Αυγούστου.

Οι κ.κ. Μαυρογιάννης και Ναμί θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν την ανασκόπηση που άρχισαν της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών από τον περασμένο Μάιο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν τις διαβουλεύσεις τους στο περιουσιακό σε μια προσπάθεια ολοκλήρωσης της κατηγοριοποίησης των υποθέσεων που θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση των κριτηρίων στο περιουσιακό, ενώ θα ασχοληθούν και με εναπομείναντες εκκρεμότητες από το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Στις καθημερινές συναντήσεις που θα έχουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία νέας συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι δύο διαπραγματευτές θα προχωρήσουν επίσης με την προετοιμασία της ατζέντας της συνάντησης των δύο ηγετών.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι δύο ηγέτες στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση τους στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, θα επικεντρωθούν σε συζήτηση του κεφαλαίου του εδαφικού και συγκεκριμένα των κριτηρίων στη βάση των οποίων θα επιχειρηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τις εδαφικές αναπροσαρμογές που θα προκύψουν στο ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν εκ νέου στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου ο κ. Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για τη συμμετοχή του στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

Στις 8 Σεπτεμβρίου και πριν την αναχώρηση του για την Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για το κυπριακό, αντί της αρχικής πρόθεσης του για σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα δε με δηλώσεις του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, εντός Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να ενημερώσει σε κλειστή συνεδρίαση τη Βουλή. Δεδομένης πάντως της απουσίας στην έδρα των ΗΕ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αναμένεται πως η ενδεχόμενη ενημέρωση από τον Νίκο Αναστασιάδη της Βουλής των αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί πριν τις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις για τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έρχεται μετά την έντονη κριτική που ασκείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για έλλειψη ενημέρωσης του για τα τεκταινόμενα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες της «Κ», αναφέρουν πως στη σύσκεψη των αρχηγών, κόμματα της αντιπολίτευσης θα θέσουν στον Πρόεδρο την παραχώρηση της δυνατότητας πρόσβασης τους στα διαπραγματευτικά έγγραφα για σκοπούς ορθής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης τους.

Μπαρίς Μπουρτζιού: Εργαζόμαστε για διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού δήλωσε πως σε συνεργασία με τον Τουρκικό στρατό κατοχής, το «Υπουργείο Εσωτερικών» και την επαρχιακή «διοίκηση» εργάζονται για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας. Όπως εξήγησε ο Μπαρίς Μπουρτζιού συζητούν διάφορες εναλλακτικές δεδομένων των θεμάτων ασφάλειας που έχει εγείρει ο τουρκικός στρατός λόγω ύπαρξης ναρκοπεδίων στον υφιστάμενο δρόμο που συνδέει τη Δερύνεια με την κατεχόμενη Αμμόχωστο και της υπόδειξης εναλλακτικής όδευσης. Εισήγηση, ωστόσο, του τουρκικού στρατού με την οποία διαφωνεί τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και η Πρωτοβουλία Αμμόχωστος, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η ευκολότερη και λογικότερη επιλογή θα ήταν η επιδιόρθωση του υφιστάμενου δρόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή