ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για τερματισμό εντάσεων ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Συμφωνία για τερματισμό εντάσεων ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Η Βόρεια και Νότια Κορέα κατέληξαν την Δευτέρα σε συμφωνία έπειτα από διήμερες συνομιλίες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορά τους, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η κρίση ξέσπασε στις αρχές του μήνα, όταν δύο στρατιώτες της Νότιας Κορέας τραυματίστηκαν από την έκρηξη ναρκών κατά προσωπικού, ένα περιστατικό για το οποίο η Σεούλ κατέστησε υπεύθυνη την Πιονγκγιάνγκ. Σε αντίποινα, η Νότια Κορέα άνοιξε εκ νέου τα μεγάφωνα που μεταδίδουν μηνύματα προπαγάνδας κατά μήκος των κοινών συνόρων με το βορρά, έπειτα από 11 χρόνια σιγής τους. Οι δύο πλευρές επίσης επιδόθηκαν κατόπιν σε ανταλλαγές πυρών πυροβολικού.

Βάσει όσων συμφωνήθηκαν, η Νότια Κορέα θα σταματήσει τη μετάδοση μηνυμάτων προπαγάνδας την Τρίτη το μεσημέρι, ενώ η Βόρεια Κορέα εξέφρασε τη λύπη της σχετικά με το περιστατικό της νάρκης που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο στρατιωτών της Νότιας Κορέας.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας επίσης συμφώνησε να άρει την "ημιεμπόλεμη κατάσταση", σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επιπρόσθετα από κοινού και οι δύο χώρες υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν περισσότερες επανενώσεις οικογενειών που χωρίστηκαν από την πόλεμο της Κορέας το Σεπτέμβριο.

Η κοινή ανακοίνωση παράλληλα ανέφερε πως οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν εκ νέου συζητήσεις στην Σεούλ ή στην Πιονγκγιάνγκ για να διευθετηθεί μια σειρά ζητήματα και να βελτιωθούν οι σχέσεις τους.

Πάντως ο απεσταλμένος της Νότιας Κορέας Κιμ Κουάν Τζιν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προέδρου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συζητήσεις πως δεν είναι ώρα να συζητηθεί η πραγματοποίηση μιας συνάντησης των ηγετών της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας.