Συντονισμένα από αέρος πυρά κατά Ι.Κ.

Συντονισμένα από αέρος πυρά κατά Ι.Κ.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένη αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αποφάσισαν Ουάσιγκτον και Αγκυρα, με στόχο τη δημιουργία «ελεύθερης ζώνης» στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία. Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι στις εν λόγω επιχειρήσεις ενδέχεται να συμμετάσχουν η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Σε ετοιμότητα

«Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν σε τεχνικό επίπεδο χθες (Κυριακή) και σύντομα θα αρχίσουμε κοινές, συστηματικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των δύο συμμάχων θα προσφέρουν υποστήριξη στη δράση χερσαίων δυνάμεων της φιλοδυτικής, συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίες θα επιχειρήσουν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από μία ζώνη μήκους 80 χιλιομέτρων. Αμερικανοί και Βρετανοί εκπαιδεύουν επί τουρκικού εδάφους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, τους οποίους θεωρούν «μετριοπαθείς», με αποστολή να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από εδάφη που κατέχουν στη γείτονα χώρα. Ηδη έχει εγκατασταθεί στη Συρία η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 100 αντάρτες, ενώ η δεύτερη αναμένεται να εγκατασταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ωστόσο, η συμμετοχή της Τουρκίας στον συνασπισμό της Δύσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ύστερα από τη θεαματική στροφή στην πολιτική της Αγκυρας, πριν από ένα μήνα, προοιωνίζεται αρκετές περιπλοκές στο πολιτικό επίπεδο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε με τον τρόπο του ο ίδιος ο Τσαβούσογλου, στη χθεσινή συνέντευξη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφή την επιμονή της Αγκυρας στην απομάκρυνση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την εξουσία, κάτι που δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή την προτεραιότητα της Ουάσιγκτον, για την οποία εκείνο που επείγει είναι η συντριβή των τζιχαντιστών.

«Στόχος μας είναι η εξάλειψη των τζιχαντιστών από Συρία και Ιράκ… Ωστόσο, πρέπει να εξαλειφθούν και οι ρίζες του (συριακού) προβλήματος, οι οποίες εντοπίζονται, φυσικά, στο καθεστώς» δήλωσε ο Μεβλέτ Τσαβούσογλου.

Μια δεύτερη, σοβαρή περιπλοκή αφορά τις κουρδικές πολιτοφυλακές του κόμματος PYD, οι οποίες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της μάχης με το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία. Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε χθες ότι οι περιοχές που θα «απελευθερωθούν» από το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο άλλων ομάδων της αντιπολίτευσης και όχι του PYD, «εκτός κι αν αυτό αλλάξει ριζικά την πολιτική του», υπονοώντας εγκατάλειψη των βλέψεων για κουρδική αυτονομία.

Νέα επεισόδια

Στο μεταξύ, δύο Τούρκοι στρατιώτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, με τις αρχές να ρίχνουν την ευθύνη στην κουρδική, αυτονομιστική οργάνωση ΡΚΚ. Οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό τα χαράματα, στην περιοχή Σεμντινλί της επαρχίας Χακάρι, ενώ ένας εικοσάχρονος αστυνομικός πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ενόπλους, πιθανότατα του ΡΚΚ, στην περιοχή Νουσαϊμπίν της επαρχίας Μαρντίν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή