Τιμήθηκαν οι ήρωες του τρένου από τον Ολάντ

Τιμήθηκαν οι ήρωες του τρένου από τον Ολάντ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, τιμήθηκαν από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ οι τρεις Αμερικανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικής καταγωγής Αλεξ Σκαρλάτος, και ένας Βρετανός, διότι, χάρη στο θάρρος, στην αποφασιστικότητα και στην ευθυκρισία τους, απέτρεψαν μια τραγωδία στην υπερταχεία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ-Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μαροκινός Αγιούμ Ελ Καζανί, 26 ετών, επιβιβάστηκε οπλισμένος στην υπερταχεία στις Βρυξέλλες. Λίγο αργότερα, άρχισε να πυροβολεί μ’ ένα αυτόματο καλάσνικοφ ΑΚ-47, τραυματίζοντας έναν τουλάχιστον επιβάτη. Ενας από τους άντρες που παρασημοφορήθηκαν, ο 23χρονος Σπένσερ Στόουν, έτρεξε προς τον ένοπλο, τον έριξε κάτω και τον άρπαξε από τον λαιμό. Ο Αλεξ Σκαρλάτος τού άρπαξε το όπλο και τον χτύπησε στο κεφάλι μ’ αυτό, ώστε να τον ακινητοποιήσουν και να τον δέσουν χειροπόδαρα. Ο Στόουν, αμέσως μετά, προσέτρεξε τον βαριά τραυματισμένο επιβάτη και, βυθίζοντας τα δάκτυλά του στη βαθιά πληγή στον λαιμό του, πίεσε την αρτηρία, σταματώντας την αιμορραγία. Ομως και ο ίδιος ήταν βαριά τραυματισμένος, με τον αντίχειρά του σχεδόν ακρωτηριασμένο από μαχαιριά του Μαροκινού δράστη.

Ο Αλεξ Σκαρλάτος, ένας από τους ήρωες της επίθεσης στο τρένο, είναι μέλος της Εθνοφρουράς του Ορεγκον και πρόσφατα επέστρεψε από το Αφγανιστάν, όπου ολοκλήρωσε τη θητεία του. Για να το γιορτάσει, έκανε τις διακοπές του μαζί με τους φίλους του στην Ευρώπη, ενώ ο πατέρας του Εμμανουήλ Σκαρλάτος είπε ότι ο γιος του επρόκειτο να επισκεφθεί και την Ελλάδα, ενώ βέβαια νιώθει εξαιρετικά υπερήφανος για τις πράξεις του γιου του.

Ο τρίτος Αμερικανός που παρασημοφορήθηκε είναι ο 23χρονος Αντονι Σάντλερ, φοιτητής στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Σακραμέντο, που ταξίδευε με δύο φίλους του. Ο Σάντλερ μαζί με τον Βρετανό Κρις Νόρμαν βοήθησαν στην ακινητοποίηση του ενόπλου, και για αυτό έλαβαν το παράσημο. Τέλος, με παράσημο πρόκειται να τιμηθεί και ένας Γάλλος, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος – είναι ο πρώτος που αντιλήφθηκε τον οπλισμένο Μαροκινό και προσπάθησε να τον σταματήσει, ενώ ο Ερίκ Ταντί, μηχανοδηγός του τρένου, βοήθησε στη σύλληψη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή