Το ISIS δημοσιοποιεί το ανίερο έργο του

Το ISIS δημοσιοποιεί το ανίερο έργο του

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που εδώ και τρεις μήνες ήταν εφιάλτης, φαίνεται ότι αποτελεί πλέον μη αναστρέψιμη πραγματικότητα: οι φανατικοί τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι κατέλαβαν τον περασμένο Μάιο την πόλη Παλμύρα, στη Συρία, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καταστροφή παγκοσμίου φήμης αρχαίων μνημείων.

Οι πέντε φωτογραφίες αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν τους τζιχαντιστές να μεταφέρουν εκρηκτικά στο εσωτερικό αρχαίου ναού και να τα τοποθετούν στα τοιχώματά του. Στη συνέχεια, τα εκρηκτικά πυροδοτούνται και μετατρέπουν το μνημείο σε σωρό ερειπίων. Πρόκειται για τον ναό Μπαάλ Σαμίν, ο οποίος χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συριακής, αρχαιολογικής υπηρεσίας, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον ναό την περασμένη Κυριακή, αλλά μόλις χθες δημοσιοποίησαν τις φωτογραφίες που πιστοποιούν τον βανδαλισμό τους. Η UNESCO είχε προειδοποιήσει ότι, από τη στιγμή που η Παλμύρα έπεσε στα χέρια των φανατικών, ενδεχόμενη καταστροφή των αρχαιοτήτων θα αποτελούσε έγκλημα πολέμου, καθιστώντας τους δυνητικούς δράστες υπόλογους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Προτού οι μαχητές του ISIS εισβάλουν στην Παλμύρα, οι συριακές αρχές είχαν απομακρύνει σε ασφαλέστερες τοποθεσίες τα αγάλματα του αρχαιολογικού χώρου.

Ωστόσο, μεγαλύτερες κατασκευές, όπως οι αρχαίοι ναοί και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, έμειναν αναγκαστικά στο έλεος των τζιχαντιστών.

Οι ενέργειες του ISIS

Το ISIS, το οποίο έχει ανακηρύξει «χαλιφάτο» στις εκτάσεις που ελέγχει, στη Συρία και το Ιράκ, βεβήλωσε το αμφιθέατρο, μετατρέποντάς το σε χώρο μαζικών εκτελέσεων υποστηρικτών της συριακής κυβέρνησης. Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον ηλικίας 82 ετών Σύρο αρχαιολόγο Χαλίντ Ασαντ και κρέμασαν το πτώμα του σε κοινή θέα, όπως κατήγγειλε ο υπεύθυνος της συριακής αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ο άτυχος άνδρας φρόντιζε τα καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά και ελληνιστικά μνημεία της Παλμύρας επί τέσσερις δεκαετίες. Οι τζιχαντιστές θεωρούν τα αρχαία μνημεία «ειδωλολατρικά» και έχουν προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας καταστροφές στις περιοχές που ελέγχουν, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ, μετά την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Τουρκία να αναμειχθεί με πιο ενεργητικό τρόπο στη μάχη εναντίον του ISIS. Εκφωνώντας την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για τη γαλλική εξωτερική πολιτική ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας παγκοσμίως, ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε ταυτόχρονα την Τουρκία να αποκαταστήσει τον διάλογο με τους Κούρδους, παίρνοντας αποστάσεις από τον «διμέτωπο» που έχει κηρύξει η Αγκυρα εναντίον τζιχαντιστών και Κούρδων ταυτόχρονα.

«Ολοι οι περιφερειακοί παίκτες οφείλουν να συνεισφέρουν στη λύση του προβλήματος. Αναφέρομαι στα κράτη του Κόλπου και το Ιράν, αλλά και στην Τουρκία, η οποία οφείλει να εμπλακεί στον αγώνα εναντίον του ISIS και να ξαναρχίσει τον διάλογο με τους Κούρδους», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια γαλλική θέση ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής λύσης που είναι αναγκαία στο συριακό πρόβλημα.

Στην Αγκυρα, τέλος, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν χθες τις «τεχνικές» συνομιλίες γύρω από την επικείμενη, συντονισμένη αεροπορική εκστρατεία των δύο χωρών εναντίον του ISIS στη βόρεια Συρία. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και επιβεβαίωσε στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

 

Βίντεο με τα ερείπια της αρχαίας πόλης στην Παλμύρα τον Μάρτιο του 2014 πριν τεθεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους:

Βίντεο: AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή