Εξάρθρωση τζιχαντιστών στο Μαρόκο

Εξάρθρωση τζιχαντιστών στο Μαρόκο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρήνα τζιχαντιστών εξάρθρωσαν σε κοινή επιχείρηση οι αρχές της Ισπανίας και του Μαρόκου, προχωρώντας στη σύλληψη 14 ατόμων που κρίθηκαν ύποπτα για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης και για προσπάθεια στρατολόγησης μαχητών για το ISIS, όπως ανέφερε χθες η ισπανική κυβέρνηση. Σχεδόν όλες οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε μαροκινό έδαφος. Η κοινή επιχείρηση οργανώθηκε όταν η ισπανική αστυνομία διαπίστωσε ότι ένας άνδρας, ο οποίος αποδείχθηκε επικεφαλής της οργάνωσης, διατηρούσε ύποπτους κοινωνικούς και επαγγελματικούς δεσμούς με τον ισπανικό θύλακα Μελίλα στο Μαρόκο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Φερνάντεζ Ντιάζ.

Το μαροκινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 13 άτομα συνελήφθησαν σε επιδρομές της αστυνομίας που έγιναν στη Φεζ, στην Καζαμπλάνκα, στο Ναντόρ, στο Αλ Χοσέιμα και στο Ντριούχ. Ενας εκ των συλληφθέντων είχε προσαχθεί ξανά στο παρελθόν από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Το δίκτυο τρομοκρατών φέρεται να διατηρούσε τα κεντρικά του γραφεία στα προάστια της Μαδρίτης. Οι μαροκινές αρχές έκαναν λόγο για «εξαιρετική» συνεργασία με την ισπανική αστυνομία. Ο 14ος ύποπτος συνελήφθη από την ισπανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία στη μικρή πόλη του Σαν Μαρτίν ντε λα Βέγκα, σε μικρή απόσταση από την ισπανική πρωτεύουσα. Τα τοπικά τηλεοπτικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες από τη στιγμή της σύλληψης. Ο ύποπτος απομακρύνθηκε από την οικία του με καλυμμένο πρόσωπο και οδηγήθηκε σ’ ένα κοντινό κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, το οποίο ερευνήθηκε για αποδεικτικά στοιχεία. «Ηθελαν να αναπαραγάγουν στο Μαρόκο και στην Ισπανία τις σφαγές που πραγματοποιούν τα μέλη του ISIS, με στόχο να δημιουργήσουν ένα κλίμα ψύχωσης και αστάθειας», ανακοίνωσε το ισπανικό ΥΠΕΣ. Η κοινή επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Τα τελευταία χρόνια, συνολικά 126 Ισπανοί έχουν προσχωρήσει στo ISIS. Από αυτούς 25 έχουν σκοτωθεί και 61 παραμένουν στο εξωτερικό. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι 25 άτομα έχουν επιστρέψει, με τα 15 να βρίσκονται στη φυλακή και τα υπόλοιπα 10 να έχουν απελευθερωθεί, ενώ η τύχη 15 Ισπανών μαχητών του ISIS παραμένει άγνωστη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή