Τουρκία: Άνοιγμα σε βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP για συμμετόχη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Τουρκία: Άνοιγμα σε βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP για συμμετόχη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε σήμερα τρεις βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) να συμμετάσχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την 1η Νοεμβρίου.

Εάν δεχτούν οι τρεις βουλευτές, αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που αιρετά μέλη ενός φιλοκουρδικού κόμματος θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πάντως ότι δεν θα τους προταθεί να αναλάβουν σημαντικά υπουργεία.

Ο Νταβούτογλου έλαβε την Τρίτη την εντολή να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεών του με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Στην κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να μετέχουν όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ανάλογα με τη δύναμή τους. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Νταβούτογλου και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναλάβει 11 χαρτοφυλάκια.

Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το εθνικιστικό MHP θα εκπροσωπούνταν με πέντε και τρεις υπουργούς αντίστοιχα, όμως αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή