Συνεχίζεται η άλωση της Παλμύρας

Συνεχίζεται η άλωση της Παλμύρας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Παλμύρας ύστερα από αντιφατικές πληροφορίες για την τύχη σπουδαίου μνημείου στην αρχαία συριακή πόλη, την επονομαζόμενη και «Μαργαριτάρι της Ερήμου», που βρίσκεται στο έλεος του «Ισλαμικού Κράτους».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι αργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στον παγκοσμίου φήμης ρωμαϊκό ναό του θεού Βήλου (Βάαλ). Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν εν μέρει τον ναό, μία εκδοχή την οποία επιβεβαίωσαν, με δηλώσεις τους σε διεθνή πρακτορεία, Σύροι ακτιβιστές από τη γύρω περιοχή.

Ωστόσο, ο διευθυντής αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, εκτιμούσε ότι η έκρηξη δεν προξένησε ανεπανόρθωτη βλάβη στον αρχαίο ναό, το πιο δημοφιλές μνημείο στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. «Ούτε οι μπροστινοί κίονες, ούτε ο σηκός (το εσωτερικό του ναού) φαίνεται να υπέστησαν καταστροφές», δήλωσε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, κρατώντας πάντως κάποιες επιφυλάξεις, καθώς οι τζιχαντιστές δεν επέτρεψαν την είσοδο υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας στον χώρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» ανατίναξαν τον μικρότερο ναό του Βάαλ Σαμίν, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους της διεθνούς κοινότητας μετά την άλωση της Παλμύρας από τους τζιχαντιστές, τον περασμένο Μάιο. Ο ναός του θεού Βήλου, γιου του Ποσειδώνα σύμφωνα με την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, χτίστηκε ανάμεσα στο 32 π.Χ. και τον 2ο αιώνα μ.Χ. Θεωρείται το σημαντικότερο μνημείο της Παλμύρας, καθώς συνδυάζει με εντελώς πρωτότυπο τρόπο ελληνορωμαϊκά και ανατολικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Η Παλμύρα (πόλη των φοινικόδεντρων, όπως μεταφράζεται το όνομά της) ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Συρίας έως τον Μάρτιο του 2011, οπότε ξέσπασε στη χώρα ο εμφύλιος πόλεμος. Περίπου 150.000 τουρίστες επισκέπτονταν κάθε χρόνο την αρχαία πόλη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στους τόπους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι φανατικοί του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν καταστρέψει και έχουν βεβηλώσει πολλές αρχαιότητες σε Συρία και Ιράκ, καθώς αντιμετωπίζουν ως «ειδωλολατρία» οποιοδήποτε πολιτιστικό μνημείο δεν εναρμονίζεται με την πιο συντηρητική εκδοχή του Ισλάμ.

Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων, επίσης ισλαμικών, ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης διεξάγονταν χθες στην περιοχή Καντάμ, στα νότια περίχωρα της Δαμασκού, φέρνοντας τους τζιχαντιστές πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας. Ανώτερος αξιωματούχος του συριακού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αισθανόταν «πολύ ευτυχής» που οι ισλαμιστές εξοντώνονταν μεταξύ τους, προσθέτοντας ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαν σκοτωθεί 15 ένοπλοι από τα δύο στρατόπεδα.

Στο μεταξύ, βίντεο που αναρτήθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα καταγράφει άλλο ένα φρικτό έγκλημα του «Ισλαμικού Κράτους». Ενοπλοι τζιχαντιστές εμφανίζονται να αλυσοδένουν χειροπόδαρα τέσσερις Ιρακινούς, μέλη σιιτικής πολιτοφυλακής που μάχεται στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού και στη συνέχεια να τους καίνε ζωντανούς. Μέχρι χθες, δεν είχε διευκρινιστεί ο ακριβής χρόνος και η τοποθεσία όπου έλαβε χώρο η θηριωδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή