Ο Ομπάμα «προσεγγίζει» την Αλάσκα

Ο Ομπάμα «προσεγγίζει» την Αλάσκα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Της τελετής για την επίσημη μετονομασία του όρους Μακίνλεϊ στην Αλάσκα σε όρος Ντενάλι προΐστατο χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το όρος Μακίνλεϊ είναι το υψηλότερο στη Βόρεια Αμερική, ξεπερνώντας τα 6.100 μέτρα, ενώ η υπόθεση της ονομασίας του δίχαζε την πολιτεία της Αλάσκας εδώ και 40 χρόνια, με τους αυτόχθονες κατοίκους να ζητούν τη μετονομασία του σε Ντενάλι που σημαίνει «Το ψηλότερο».

Το όρος μετονομάσθηκε σε Μακίνλεϊ το 1896, μετά την εξασφάλιση του χρίσματος για την προεδρία των ΗΠΑ από τον μετέπειτα πρόεδρο της χώρας, Ουίλιαμ Μακίνλεϊ.

Οι αυτόχθονες της Αλάσκας, όμως, συνέχισαν να αποκαλούν το όρος Ντενάλι, ενώ η πολιτεία ψήφισε το 1975 τη μετονομασία του, ζητώντας επίμονα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδεχθεί το αίτημά τους. Η αλλαγή ονομασίας αποτελεί προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα να εξευμενίσει τους κατοίκους της Αλάσκας, οι οποίοι ουδέποτε τον αντιμετώπισαν θετικά, κυρίως εξαιτίας της αντίθεσής του προς την οπλοκατοχή.

Το αίτημα της Αλάσκας συναντούσε παραδοσιακά την αντίθεση των γερουσιαστών της πολιτείας του Οχάιο, γενέτειρας του προέδρου Μακίνλεϊ, οι οποίοι ασκούσαν βέτο σε κάθε πρόταση μετονομασίας του όρους. Ο πρόεδρος Μακίνλεϊ, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία για την ενδημική διαφθορά της κυβέρνησής του, θήτευσε μεταξύ 1897 και 1901, όταν δολοφονήθηκε από τον αναρχικό Λέων Τσολγκότς.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την υπουργό Εσωτερικών, Σάλι Τζούελ, να αξιοποιήσει τις αρμοδιότητες που της δίνει το Σύνταγμα για να μετονομάσει το συγκεκριμένο όρος, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της πολιτείας του Οχάιο.

Η πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα εξασφάλισε επαίνους από τον κυβερνήτη της πολιτείας, Μπιλ Ουόκερ, ο οποίος αν και εξελέγη ως Ρεπουμπλικανός, αποχώρησε από το κόμμα για να διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για τη συνεργασία του, η οποία οδήγησε στη σημαντική αυτή αλλαγή ονομασίας. Η μετονομασία αποτελεί φόρο τιμής και αποδεικνύει την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης στους αυτόχθονες Αταμπάσκα της Αλάσκας», είπε χαρακτηριστικά η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής της Αλάσκας, Λίσα Μερκόφσκι, η οποία ηγήθηκε της προσπάθειας μετονομασίας του όρους.

Κλιματική αλλαγή

Η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Αλάσκα υπογραμμίζει τη δέσμευση του Λευκού Οίκου να θέσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στο προσκήνιο των τελευταίων 16 μηνών της θητείας του. Οι δηλώσεις Ομπάμα περί κλιματικής αλλαγής έχουν, όμως, προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των πολιτικών κύκλων της Αλάσκας, πολιτείας η οποία εξαρτάται άμεσα από τα πετρελαϊκά έσοδα.

Την ίδια στιγμή, περιβαλλοντικές οργανώσεις της πολιτείας κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για ολιγωρία στην προστασία της Αλάσκας και του κλίματος, υπερτονίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα να προσφέρει δικαιώματα άντλησης πετρελαίου στην πετρελαϊκή Royal Dutch Shell, για να εργασθεί σχετικώς στα ανοιχτά των ΒΔ ακτών της πολιτείας.

Σήμερα, ο πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη με αλιευτικό πλοιάριο στο εθνικό πάρκο των Φιορδ Κενάι, αλλά και να κατευθυνθεί στον παγετώνα Εξιτ για πεζοπορία.

Εκεί, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιθεωρήσει εκ του σύνεγγυς την υποχώρηση των πάγων, η οποία αποτελεί ζωντανή απόδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή