Παγιδευμένοι στη Βουδαπέστη

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Η αλλοπρόσαλλη αντιμετώπιση των προσφύγων από τις ευρωπαϊκές αρχές συνεχίσθηκε χθες, με τις ουγγρικές αρχές να κλείνουν τον σιδηροδρομικό σταθμό που είχαν ανοίξει προχθές και τις γερμανικές αρχές να διευκρινίζουν ότι, αντίθετα με όσα είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα, οι προβλέψεις της σύμβασης Δουβλίνο ΙΙ εξακολουθούν να ισχύουν, αν και γίνονται εξαιρέσεις.

Εκατοντάδες πρόσφυγες διαδήλωσαν χθες οργισμένοι έξω από τον Ανατολικό Σταθμό της Βουδαπέστης, φωνάζοντας «Γερμανία – Γερμανία» και «Μέρκελ – Μέρκελ» και δείχνοντας τα εισιτήρια που είχαν προμηθευθεί. Τη Δευτέρα, οι ουγγρικές αρχές είχαν επιτρέψει στους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στα τρένα από τη Βουδαπέστη προς Μόναχο, μέσω Βιέννης, ενώ χθες άλλαξαν γνώμη, αφήνοντάς τους έξω από τον σταθμό. Για την αλλαγή αυτή έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι επικρίσεις της Αυστρίας. Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν αποκάλεσε την ουγγρική απόφαση να ανοίξει τα σύνορα τη Δευτέρα «ανεύθυνη» και υπενόησε ότι οι Αρχές της Βουδαπέστης παρερμήνευσαν σκόπιμα τη γερμανική στάση. «Δεν γνωρίζω αν επρόκειτο για παρανόηση ή αν ήταν σκόπιμο», είπε ο Φάιμαν.

Η σύμβαση Δουβλίνο ΙΙ υποχρεώνει τους πρόσφυγες να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στη Ζώνη Σένγκεν. Αυτό κατ’ ουσίαν προστατεύει τη Γερμανία, στην οποία είναι αδύνατο να φθάσει κάποιος πρόσφυγας διά ξηράς χωρίς να περάσει από άλλη χώρα της Ζώνης Σένγκεν. Παράλληλα, όμως, ο κανόνας αυτός δυσκολεύει τη γερμανική γραφειοκρατία, καθώς οι αποφάσεις για τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες που έχουν ήδη φθάσει στη Γερμανία καθυστερούν μέχρι να εξαιρεθεί, ο καθένας ξεχωριστά, από τις προβλέψεις του Δουβλίνου ΙΙ. Ετσι, την περασμένη εβδομάδα, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων είχε ανακοινώσει ότι ειδικά οι Σύροι δεν θα στέλνονται πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι Σύροι πρόσφυγες που έφθασαν στο Μόναχο μέσω Ουγγαρίας δεν θα σταλούν πίσω στην Ουγγαρία.

«Το Δουβλίνο πέθανε, και καλά έκανε», είπε χθες η Αυστριακή αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ουλρίκε Λούνατσεκ.

Χθες όμως, η στρόφιγγα έκλεισε και το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε με ανακοίνωσή του ότι «η Γερμανία δεν έχει σταματήσει να εφαρμόζει το Δουβλίνο», απλώς, για ανθρωπιστικούς λόγους, έχει γίνει μια εξαίρεση από τον κανόνα, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει.

Οι περίπου 2.000 που κατόρθωσαν χθες να φθάσουν στον προορισμό τους, στον σταθμό του Μονάχου επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που τους κατηύθυναν στα κέντρα υποδοχής, ενώ εθελοντές μοίραζαν είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και κούκλες στα παιδιά. Γειτονικά κρατίδια συμφώνησαν να δεχθούν κάποιους από τους πρόσφυγες χωρίς να έχει μεσολαβήσει η διαδικασία καταγραφής, προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις.

Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση δήλωσε αντίθετη με τη βασική επιδίωξη της Γερμανίας για «κοινή πολιτική ασύλου». Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σζιτζάρτο, είπε ότι το σύστημα κατανομής προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με ποσοστώσεις ενθαρρύνει τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και τους διακινητές.

«Σκοπεύουμε να καταγράφουμε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε εμείς η χώρα πρώτης εισόδου», εξήγησε ο Σζιτζάρτο, σε μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα. «Θα καταγράφουμε όλους εκείνους που ζητούν άσυλο και θα φέρουμε εις πέρας τη διαδικασία. Αν η απόφαση είναι θετική, οι πρόσφυγες θα μπορούν να μείνουν, αν όχι, δεν μπορούμε να στεγάσουμε οικονομικούς μετανάστες, δεν μπορούμε να φέρουμε αυτό το βάρος, άρα θα τους στέλνουμε στη χώρα από την οποία ήλθαν», προσέθεσε. Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην Ουγγαρία από τη Σερβία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT