Επίδειξη ισχύος από την Κίνα

Επίδειξη ισχύος από την Κίνα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση, αδιάψευστο μάρτυρα της αυξανόμενης κινεζικής ισχύος, αλλά και με συμβολικές χειρονομίες φιλειρηνικών προθέσεων προς τη διεθνή κοινότητα, γιορτάστηκε στο Πεκίνο η 70ή επέτειος της νίκης επί της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η ολοκληρωτική νίκη στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας έκανε και πάλι την Κίνα μια μεγάλη χώρα στον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από την πύλη της πλατείας Τιενανμέν, όπου ο Μάο Τσετούνγκ είχε ανακηρύξει τη Λαϊκή Δημοκρατία, την 1η Οκτωβρίου 1949. «Η Κίνα ουδέποτε θα επιδιώξει την ηγεμονία, ούτε θα προβάλει βλέψεις εδαφικής επέκτασης. Ουδέποτε θα επιβάλει τραγικά δεινά σε άλλες χώρες», προσέθεσε ο Κινέζος ηγέτης, πριν επιθεωρήσει, όρθιος μέσα στην κινεζικής κατασκευής λιμουζίνα, τα στρατεύματα στη λεωφόρο της Ουράνιας Ειρήνης.

Από τη μεγαλοπρεπή εκδήλωση έλαμψαν διά της απουσίας τους οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών της Δύσης, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ήταν ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ισχυρής χώρας της Δύσης, ο οποίος παρέστη στην παρέλαση.

Σε αντίθεση με τους ηγέτες της Δύσης, το «παρών» έδωσαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιουν-χιε (η χώρα της οποίας είχε υποστεί επίσης τα δεινά της ιαπωνικής κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η παρουσία του τελευταίου προκάλεσε τη δυσφορία της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία κάλεσε τον Νοτιοκορεάτη διπλωμάτη «να κρατήσει ουδέτερη στάση» μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων γύρω από διαφιλονικούμενες βραχονησίδες και θαλάσσια ύδατα.

Περίπου 12.000 στρατιώτες, 500 άρματα μάχης και 200 πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων πήραν μέρος στην παρέλαση, που κράτησε δύο ώρες. Αίσθηση προκάλεσε σε στρατιωτικούς κύκλους η παρουσίαση, για πρώτη φορά, του βαλλιστικού πυραύλου DF-21D, του αποκαλούμενου και «δολοφόνου αεροπλανοφόρων», ο οποίος εικάζεται ότι θα μπορούσε να μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό, πεδίο δράσης του 7ου Αμερικανικού Στόλου.

Υπογραμμίζοντας τις φιλειρηνικές διαθέσεις της χώρας του, ο Σι Τζινπίνγκ ανήγγειλε τη μείωση, κατά 300.000 άνδρες, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ο οποίος αριθμεί σήμερα 2,3 εκατ. ενστόλους και είναι ο μεγαλύτερος, από αυτή την άποψη, στον κόσμο. Στρατιωτικοί αναλυτές τόνιζαν, πάντως, ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην πολεμική βιομηχανία καθιστούν ανώφελη τη διατήρηση του αριθμού των στρατευμένων στα παλαιότερα επίπεδα.

Αλλο ένα δείγμα της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύος του Πεκίνου έδωσε η παρουσία πέντε κινεζικών πολεμικών πλοίων σε διεθνή ύδατα, στη Βερίγγειο Θάλασσα, στα ανοικτά της Αλάσκας, τη στιγμή που ο Ομπάμα βρισκόταν σε περιοδεία σ’ αυτή την αμερικανική πολιτεία. Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας εξήγησε ότι τα πολεμικά πλοία εκτελούσαν προγραμματισμένη άσκηση ρουτίνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή