«Τρικλοποδιές» στον Ντόναλντ Τραμπ

«Τρικλοποδιές» στον Ντόναλντ Τραμπ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στις δημοσκοπήσεις να σαρώνει, αλλά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πιάστηκε «αδιάβαστος» – και όχι μόνο μία φορά. Λόγος γίνεται για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία στη σφαίρα της αγοράς ακινήτων, ο οποίος ξεκίνησε μεν ως αουτσάιντερ, στην κούρσα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά έχει αφήσει πίσω του όλους τους ανθυποψηφίους του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής στο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε μια δύσκολη ώρα στο ραδιοφωνικό στούντιο, προσκεκλημένος του δημοφιλούς δημοσιογράφου Χιου Χιούιτ. Η πρώτη «ξέρα» στην οποία προσάραξε ήταν όταν ο ραδιοφωνικός παραγωγός τον ρώτησε αν ξέρει κάτι για τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχηγό των επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν «Δύναμη Quds», γνωστών και ως «Φρουροί της Επανάστασης». Ο υποψήφιος διάδοχος του Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε μπερδεμένος, μάσησε κάτι αοριστίες και έσπευσε να προσθέσει: «Ξέρετε, οι Κούρδοι (Kurds, στα αγγλικά) υφίστανται φρικτή μεταχείριση». Οταν ο δημοσιογράφος του επεσήμανε την όχι και τόσο λεπτή διαφορά μεταξύ Ιρανών και Κούρδων, Quds και Kurds, προφασίστηκε ότι παράκουσε.

Τα χειρότερα ήρθαν λίγο αργότερα, όταν ο Χιούιτ κάλεσε τον Τραμπ να του αναφέρει, αν γνωρίζει, τους ηγέτες τεσσάρων γνωστών ισλαμικών οργανώσεων: της λιβανικής Χεζμπολάχ (Νασράλα), της Αλ Κάιντα (Ζαουάχρι), της συριακής Αλ Νούσρα (Αλ Τζουλάνι) και του Ισλαμικού Κράτους (Αλ Μπαγκντάντι). Εμφανώς ερεθισμένος, ο Τραμπ παραπονέθηκε στον Χιούιτ ότι του βάζει ερωτήσεις – «παγίδες» και προσέθεσε: «Με ρωτάς ονόματα και νομίζω ότι αυτό είναι κάπως γελοίο. Λες και πρόκειται για εξετάσεις στο μάθημα της Ιστορίας – ποιος ήταν ο τάδε, ποιος ήταν ο δείνα… Φυσικά και δεν γνωρίζω αυτούς τους μεμονωμένους “παίκτες”. Δεν τους έχω συναντήσει ποτέ, ξέρεις. Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μέχρι να φτάσω στον Λευκό Οίκο, όλοι αυτοί θα έχουν αλλάξει».

Δεν θα είναι ανεξάρτητος

Μια μέρα νωρίτερα, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει και επίσημα, από το αρχηγείο της εκστρατείας του, στη Νέα Υόρκη, την αφοσίωσή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κατέβει στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος – κάτι που μέχρι τότε άφηνε ανοιχτό ως ενδεχόμενο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πολύ μπροστά από όλους τους άλλους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, με ποσοστό που ξεπερνάει το 30%.

Αντίστροφη πορεία ακολουθεί ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ο τρίτος της δυναστείας των Μπους που θα γίνει ένοικος του Λευκού Οίκου, ύστερα από τον πατέρα του και τον αδελφό του. Αν και μέχρι τον Ιούνιο εμφανιζόταν ως ο επικρατέστερος για το χρίσμα, τα ποσοστά του έχουν κατρακυλήσει πλέον σε μονοψήφια νούμερα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή