Το ISIS απειλή για χριστιανούς και μουσουλμάνους

Το ISIS απειλή για χριστιανούς και μουσουλμάνους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση και εμβάθυνση του διαλόγου για την αλληλοκατανόηση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, στη σκιά της αυξανόμενης εγκληματικής δράσης του «Ισλαμικού Κράτους» που απειλεί πολίτες όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αποφάσισε διαθρησκειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων χριστιανών και μουσουλμάνων κληρικών. «Στόχος μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων, μέσα από έναν αλληλοσεβασμό, και στο πλαίσιο αυτό να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των χριστιανών που σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση από τη Μέση Ανατολή», τονίζει στην «Κ» ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο ήταν συνδιοργανωτής μαζί με το Διεθνές Κέντρο «Βασιλιάς Αμπντάλα» για τον Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό Διάλογο.

Στο συνέδριο εξετάσθηκαν οι κακουχίες που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στο Ιράκ και στη Συρία, τη στιγμή που αυξάνεται η ισχύς και εξαπλώνεται η επιρροή των τζιχαντιστών. «Οι χριστιανοί έφυγαν από το Ιράκ.

Εάν συμβεί το ίδιο και στη Συρία, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός χριστιανών και ιδιαίτερα ορθοδόξων, απειλείται η παρουσία της Ορθοδοξίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Εάν φύγει το ενάμισι εκατομμύριο ορθοδόξων που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, θα χαθεί η δομή του Χριστιανισμού σε όλη την περιοχή», αναφέρει ο μητροπολίτης Εμμανουήλ και σπεύδει να προσθέσει με νόημα ότι «οι χριστιανοί δεν ήταν φιλοξενούμενοι στην περιοχή, αλλά προϋπήρχαν των μουσουλμάνων».

Σε ό,τι αφορά την απειλή του «Ισλαμικού Κράτους», ο μητροπολίτης Γαλλίας σημειώνει: «Το “Ισλαμικό Κράτος” μάχεται οποιονδήποτε είναι υπέρ της μετριοπάθειας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι πέφτουν θύματά του, όχι μόνον οι χριστιανοί. Ακραία στοιχεία ήρθαν από έξω. Δεν ήταν από τις τοπικές κοινωνίες. Από άλλες χώρες. Αυτοί που προσέρχονται σε αυτόν τον διάλογο είναι άνθρωποι που δείχνουν κατανόηση. Και πρέπει να βασιστούμε σε αυτούς. Δεν μπορούμε να απορρίψουμε το Ισλάμ συνολικά. Να βάλουμε όλους τους μουσουλμάνους στην ίδια κατηγορία και να τους θεωρούμε όλους ακραίους. Οχι. Υπάρχουν πολλοί που έχουν την καλή διάθεση να συμβάλουν. Και εμείς πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν ακραία στοιχεία που εν ονόματι δήθεν της θρησκείας προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες, καταστρέφουν μνημεία και εκκλησίες». Στο σημείο αυτό υπενθύμισε την επισήμανση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε παλαιότερο μήνυμά του ότι «ο πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας είναι πόλεμος εναντίον της θρησκείας».

«Αυτό είναι βασικό να το κατανοήσουμε. Το ακούσαμε από τον μεγάλο μουφτή του Λιβάνου και από τον μουφτή της Ιορδανίας. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας. Εμείς θέλουμε έναν συνεχή διάλογο. Οχι συναντήσεις που σταματούν. Για να αλλάξουν μερικά πράγματα απαιτείται αλλαγή των βιβλίων, του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι κάτι που δέχονται και πολλοί μουσουλμάνοι ηγέτες. Εάν εμείς, οι άνθρωποι των θρησκειών, δεν μιλήσουμε στους δικούς μας ανθρώπους και τους αφήσουμε στην άγνοια, θα συνεχίσουν τα προβλήματα στις σχέσεις μας».

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που άρχισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1986 σε συνεργασία στην αρχή με ένα ίδρυμα του πρίγκιπα Χασάν στην Ιορδανία, στη συνέχεια και με άλλα παρόμοια ιδρύματα, και τα τελευταία χρόνια μέσω του Κέντρου «Βασιλιάς Αμπντάλα» που ιδρύθηκε στη Βιέννη το 2011 με πρωτοβουλία της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Βατικανού που λειτουργεί ως ιδρυτικό παρατηρητήριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT