ΟΗΕ: Μείωση 50% στην Παγκόσμια αποψίλωση των δασών

ΟΗΕ: Μείωση 50% στην Παγκόσμια αποψίλωση των δασών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δασικές εκτάσεις του πλανήτη συνεχίζουν να μειώνονται, αλλά με ρυθμό δύο φορές μικρότερο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

"Αν και σε παγκόσμια κλίμακα, η έκταση των δασών συνεχίζει να μειώνεται, ενώ η δημογραφική ανάπτυξη και η αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα και γη συνεχίζονται, ο ρυθμός της αποψίλωσης των δασών έχει μειωθεί κατά 50% ανάμεσα στο 1990 και το 2015", σύμφωνα με τη μελέτη του FAO, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα κατά την έναρξη της 14ης συνόδου του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τα Δάση στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Παρά τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα της μελέτης, οι δασικές εκτάσεις του πλανήτη μειώθηκαν κατά 3,1% σε ένα τέταρτο του αιώνα, περνώντας από 4.128 σε 3.999 δισεκατομμύρια εκτάρια. Συνολικά, 129 εκατομμύρια εκτάρια διασικής έκτασης, έκταση που ισοδυναμεί με αυτήν της Νότιας Αφρικής έχουν εξαφανισθεί από το 1990, σύμφωνα με τον FAO.

Ωστόσο, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε κατά περισσότερο από 50% ανάμεσα στο 1990 και το 2015: ο ετήσιος ρυθμός αποψίλωσης των δασών- στον υπολογισμό του οποίου λαμβάνεται υπ΄όψιν και η δημιουργία νέων δασών- πέρασε από το 0,18% στη δεκαετία του '90 στο 0,08% κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών.

Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στους Τροπικούς, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική και την Αφρική. Το πιθανότερο είναι ότι οι δασικές εκτάσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται, κυρίως στους Τροπικούς, κυρίως εξαιτίας της αποψίλωσης για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων , προβλέπει ο FAO.

Ωστόσο, "εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης δασικών προϊόντων και περιβαλλοντικών υπηρεσιών, η δημιουργία νέων δασών θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Η κατάσταση είναι θετική, με την καταγραφή εντυπωσιακής προόδου σε πολλές περιοχές του πλανήτη, περιλαμβανομένων των τροπικών δασών της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του FAO Ζοζέ Γκρασιάνο ντα Σίβα. "Ωστόσο, αυτή η θετική τάση πρέπει να σταθεροποιηθεί".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή