Μέρκελ: Αυτό που ζούμε θα αλλάξει τη Γερμανία

Μέρκελ: Αυτό που ζούμε θα αλλάξει τη Γερμανία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Συγκλονιστικό Σαββατοκύριακο που μας έκοψε την ανάσα» ήταν αυτό που πέρασε, σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού. Το Σαββατοκύριακο πάνω από 15.000 πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα της Γερμανίας, όπου οι Αρχές δημιουργούν νέα κέντρα υποδοχής με αστραπιαία ταχύτητα. Επειτα από σύσκεψη έξι ωρών με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αποφασίστηκε να χορηγηθούν έξι δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, να επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να βελτιωθούν οι δυνατότητες ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία των προσφύγων που έχουν προοπτική να παραμείνουν στη χώρα. «Αυτό που ζούμε τώρα είναι κάτι που θα αλλάξει τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Η Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε συγκλονιστικές τις σκηνές Γερμανών που συνέρρευσαν το Σαββατοκύριακο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να καλωσορίσουν τους εξαντλημένους νεοαφιχθέντες, προσφέροντάς τους νερό, φαγητό και δώρα. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι «η Γερμανία έχει γίνει μία χώρα την οποία πολλοί ταυτίζουν με την ελπίδα».

Στη Γερμανία αναμένονται φέτος περίπου 800.000 άνθρωποι που θα καταθέσουν αιτήσεις ασύλου, αν και μεγάλο μέρος εξ αυτών προέρχονται από χώρες των δυτικών Βαλκανίων στις οποίες δεν γίνεται πόλεμος. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ότι οι καταγόμενοι από το Κόσοβο, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο δεν θα είναι υποψήφιοι για χορήγηση ασύλου, αφού οι χώρες αυτές χαρακτηρίστηκαν «ασφαλείς».

Από τις ανακοινώσεις δεν έλειψαν οι αναφορές στο ευρωπαϊκό σύστημα των ποσοστώσεων, το οποίο, σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, «μπορεί να εφαρμοστεί ταχύτερα απ’ όσο νομίζουμε». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν επέκρινε εκ νέου το σύστημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι όλες οι διαπραγματεύσεις γίνονται για στατικούς αριθμούς (πώς θα κατανεμηθούν 160.000 πρόσφυγες), ενώ η ροή είναι συνεχής. Χθες οι Αρχές της Ουγγαρίας αποδείχθηκαν για μία ακόμη φορά ανεπαρκείς μπροστά στο πλήθος ανθρώπων που επιζητούν να διασχίσουν τη χώρα. Οπως είχε συμβεί την περασμένη εβδομάδα στη Βουδαπέστη, όπου η μάταιη αναμονή τρένων οδήγησε χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν στα σύνορα με τα πόδια, έτσι και χθες στο Ρόσκε, στα σύνορα με τη Σερβία, εκατοντάδες πρόσφυγες διέφυγαν από τον κλοιό των αστυνομικών, παρότι οι τελευταίοι έκαναν χρήση χημικών, και ξεκίνησαν με τα πόδια το ταξίδι προς τη Βουδαπέστη.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του ουγγρικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας για το προσφυγικό, χθες το απόγευμα ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Τσάμπα Χέντε, υπέβαλε την παραίτησή του και αντικαταστάθηκε από τον Ιστβάν Σιμίσκο. Ο Χέντε θεωρήθηκε υπαίτιος για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του φράκτη, μήκους 175 χλμ., στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο φράκτης θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ενώ στα τέλη Ιουλίου ο Ορμπάν είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου, στόχος που δεν επιτεύχθηκε. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει φέτος στην Ουγγαρία, αν και η συντριπτική πλειονότητα έχει ευθύς εγκαταλείψει τη χώρα με προορισμό τη Γερμανία ή τη Σουηδία.

Γαλλικές και βρετανικές υποσχέσεις

Η Γαλλία υποσχέθηκε χθες ότι θα δεχθεί 24.000 πρόσφυγες εντός της επόμενης διετίας, ενώ η Βρετανία 20.000 εντός πενταετίας. Οι αριθμοί είναι ελάχιστοι, ιδίως αν συγκριθούν με τα 4 εκατ. Σύρους που έχουν φύγει από τη χώρα και διαβιούν στους καταυλισμούς προσφύγων στο Λίβανο, στην Τουρκία και στην Ιορδανία. Προχθές, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι οι καταυλισμοί αυτοί πρέπει να στηριχθούν, αλλιώς όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτούς, αργά ή γρήγορα, θα κατευθυνθούν στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ στην Ισπανία ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεζ Ντίαζ είπε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν είναι πρόσφυγες που φεύγουν από μέρη όπου τον πρώτο λόγο έχει η τρομοκρατία, αλλά ότι «θα μπορούσαν» ανάμεσά τους να παρεισφρήσουν και τρομοκράτες.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT