Μπαν Κι Μουν: Ο ΟΗΕ απέτυχε στη Συρία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να βοηθήσει τη Συρία εξαιτίας των διαιρέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, που εμπόδισαν την αποτελεσματική δράση για τη λήξη της εμφύλιας σύγκρουσης, παραδέχθηκε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, ενότητα στον σκοπό μας και ιδιαίτερα ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Οταν υπάρχει διχασμός, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα Ηνωμένα Εθνη να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, και για αυτό καλούμε τα μέλη του Σ.Α. να κοιτάξουν πέρα από το εθνικό τους συμφέρον».

Αν και ο Μπαν Κι Μουν δεν κατονόμασε τα κράτη στα οποία αναφερόταν, τα σχόλιά του αφορούσαν κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα, δύο χώρες που έχουν ασκήσει βέτο σε πολλές κρίσιμες ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας επειδή οι προτάσεις του ΟΗΕ θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Το περασμένο έτος, Μόσχα και Πεκίνο είχαν εμποδίσει την κίνηση 13 μελών του Σ.Α. που επιθυμούσαν τη διεξαγωγή έρευνας για τη συριακή σύγκρουση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είχε υποστηρίξει την παραπομπή της υπόθεσης υπερασπιζόμενος «το θεμελιώδες δικαίωμα του συριακού λαού στη δικαιοσύνη».

Καθώς συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν, που είχε γνωστοποιήσει στο παρελθόν την «ντροπή» και τον «θυμό» του απέναντι στην ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τον πόλεμο στη Συρία, αναγνώρισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται μεταρρύθμιση. «Πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες έχουν προταθεί από τα κράτη-μέλη και υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι με τις τόσο δραματικές αλλαγές στα πεδία της πολιτικής και της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, πρέπει να αλλάξει και το Συμβούλιο με έναν πιο διαφανή και υπεύθυνο τρόπο», είπε. Παρόλο που η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις για το μπλοκάρισμα διαδικασιών που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη συριακή ανθρωπιστική κρίση, το βέτο έχει αξιοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια ως εργαλείο πολιτικών συμφερόντων. Η Ουάσιγκτον έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της στο βέτο για να προστατεύσει το Ισραήλ περισσότερες φορές από τον συνολικό αριθμό όλων των βέτο που έχουν ασκήσει τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μαζί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT