Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το μεσημέρι η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν και κατόπιν πρωτοβουλίας του ιδίου, προκειμένου να την ενημερώσει για την Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την προσφυγική κρίση, που συγκαλείται στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.
Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός από την πλευρά της τον διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στην νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου την επισήμανσή του, για την κρισιμότητα της Συνόδου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον καταλληλότερο διεθνή φορέα για την ολιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Ακόμη, η κ. Θάνου ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τα πρόσθετα μέτρα που υλοποιεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση σε συνέχεια των μέτρων που βρίσκονταν ήδη σε εφαρμογή κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που δέχεται η Ελλάδα και εξαιτίας του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος.
Τέλος, η πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία της στενής και σταθερής συνεργασίας των ελληνικών κυβερνήσεων τόσο με τις ευρωπαϊκές ερχές όσο και με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος.
Ρεκόρ προσφύγων στην Ευρώπη
Το σύστημα εγγυημένης μετεγκατάστασης προσφύγων είναι απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ροές – ρεκόρ προς την Ευρώπη, ιδίως μέσω Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τόνισε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Μελίσα Φλέμινγκ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τoy OHE, 7.000 Σύρoι πρόσφυγες έφθασαν στην ΠΓΔΜ την Δευτέρα, ενώ περίπου 30.000 βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων 20.000 στη Μυτιλήνη.
«Οι πρόσφυγες φθάνουν κατά χιλιάδες στις δύο χώρες λόγω της δυστυχίας στην πατρίδα τους και στις γειτονικές χώρες», δήλωσε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία.
«Αυτά θα λειτουργήσουν μόνο αν υπάρξει ένα σύστημα εγγυημένης μετεγκατάστασης δια του οποίου οι ευρωπαϊκές χώρες θα λένε, ναι, θα πάρουμε τόσους [πρόσφυγες]. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι 200.000 – αυτός είναι ο αριθμός που θεωρούμε ότι χρειάζεται μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας. και πρόσθεσε: «Ακόμη περισσότερο επείγει αυτή την εβδομάδα να διεξαχθεί συζήτηση στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του δεν μπορεί να δοθεί μόνο από τη Γερμανία».
Εντωμεταξύ 4.000 πρόσφυγες θα φθάσουν μόνο σήμερα στον Πειραία, από τη Μυτιλήνη.
400.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη το 2015
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναμένει ότι ο αριθμός των προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη θα φθάσει φέτος τις 400.000 και μπορεί να υπερβεί τις 450.000 το 2016, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Το 2015, η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προβλέπει ότι περίπου 400.000 νεοαφιχθέντες θα ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο. Το 2016 ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει τις 450.000 ή να είναι ακόμη μεγαλύτερος», αναφέρεται στο έγγραφο και προστίθεται ότι στη διάρκεια του 2015 οι αφίξεις προσφύγων έχουν ήδη φθάσει τις 366.000.