Οι πρόσφυγες ανησυχούν και τρέπονται σε φυγή

Οι πρόσφυγες ανησυχούν και τρέπονται σε φυγή

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους λόγους για τους οποίους έχει διογκωθεί το προσφυγικό κύμα τις τελευταίες εβδομάδες είναι το αβέβαιο πολιτικό μέλλον στην Τουρκία, που έχει θορυβήσει τους Σύρους πρόσφυγες.

Από τη μία ο εμφύλιος στη Συρία που δεν δείχνει να κοπάζει και από την άλλη οι πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες του κυβερνώντος ΑΚΡ στην Τουρκία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στους προσφυγικούς καταυλισμούς της γειτονικής χώρας. Εκεί φιλοξενούνται σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι δεν λαμβάνουν όμως δικαίωμα νόμιμης εργασίας στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί και να επιλέγουν την έξοδο προς τη Δυτική Ευρώπη. Το βοήθημα που λαμβάνουν, μόλις 30 δολάρια τον μήνα για κάθε άτομο, δεν επαρκεί κι έτσι αναγκάζονται να εργάζονται παράνομα, συνήθως στον κατασκευαστικό τομέα με απολαβές πολύ χαμηλότερες από αυτές των Τούρκων συναδέλφων τους.

Αλλωστε το ΑΚΡ ήταν το κόμμα με τις πλέον φιλικές διαθέσεις έναντι των Σύρων προσφύγων και ο φόβος ότι θα μπορούσε να ψαλιδιστεί περαιτέρω η ισχύς του, τρέπει τους πρόσφυγες σε φυγή.

Τέλος, το γεγονός ότι τα σώματα του ΟΗΕ που έχουν αναλάβει την αρωγή προσφύγων στις μεγαλύτερες χώρες υποδοχής, την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, δεν διαθέτουν πλέον τα απαραίτητα κονδύλια, καθιστά δύσκολη τη διαβίωση των προσφύγων στα ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή